ODMOR ZA USKOK U KAMPANJI

Podolnjak izazvao čuđenje: Svojim stavom vrši pritisak na DORH

22.07.2016 u 15:49

Bionic
Reading

Uskok bi se u kampanji trebao suzdržati od pokretanja radnji protiv političara - takav je stav jučer u HTV-ovoj emisiji Otvoreno iznio Mostov Robert Podolnjak. Ovakvo mišljenje jednog profesora Pravnog fakulteta začudilo je mnoge

U ovom razdoblju USKOK ne bi trebao poduzimati radnje koje bi se mogle tumačiti tako da idu u korist neke političke opcije, rekao je jučer u Otvorenom Mostov Robert Podolnjak.

'Naravno, one kriminalne prijave koje nemaju veze s politikom su nešto drugo, ali onaj dio koji se odnosi na političare koji su aktivni u izbornoj promidžbi... bojim se da bi se prijave u tom smislu mogle koristiti negativno', poručio je Podolnjak.

Takvo mišljenje odmah je izazvalo niz reakcija, a jednu od njih još u emisiji imao je SDP-ov Peđa Grbin, potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

'Državno odvjetništvo je neovisna institucija koja na temelju Ustava ima obvezu provoditi postupke kako bi se osiguralo to da svi koji su činili kaznena djela za to i odgovaraju. Niti Ustavom niti bilo kojim drugim zakonom nije predviđeno postojanje bilo kakvog moratorija na njihovo postupanje. Prijedlog mojeg kolege Podolnjaka, potpredsjednika Sabora i profesora na Pravnom fakultetu, o tome da bi DORH u svrhu mira u kampanji trebao prestati s radom, u najmanju ruku je neprimjeren, da ne kažem nešto više', kazao je Grbin danas za tportal.

Stav Roberta Podolnjaka začudio je pomalo i bivšeg ministra pravosuđa i predsjednika HDZ-ovog Odbora za pravosuđe Dražena Bošnjakovića. 'Uskok treba provoditi radnje onako kako je to propisano zakonom; imaju poslove i redoslijed i ne bi trebali paziti na vrijeme u kojem poduzimaju radnje. Naravno, trebali bi se suzdržavati od toga da služe nekoj političkoj stranci i rade iz političkih motiva. Moraju raditi sukladno Ustavu i zakonu. Osim toga, gotovo svake godine su neki izbori i onda bi svake godine Uskok trebao voditi računa o svim izborima. Mislim da Uskok i DORH trebaju raditi upravo onako kako im nalažu Ustav i zakon, a jedino što se ne smije dogoditi to je da zlorabe neke stvari i nastupaju s namjerom da diskvalificiraju nekoga', kaže Bošnjaković za tportal.

'Strašno je to što se netko tko slovi kao ustavno-pravni stručnjak usudi govoriti što bi Uskok smio ili ne, ali i nešto što nije definirano zakonima. To je eklatantan primjer pritisaka visokopozicioniranih političara na instituciju kaznenog progona, što je nedopustivo u demokratskom sustavu. Ako postoje razlozi i uvjeti, nema nikakve prepreke da Uskok i na sam dan izbora poduzima sve ono što misli da je potrebno u predmetima koje vodi', prokomentirao je za tportal HNS-ov Goran Beus Richembergh.

Podolnjak je stav o Uskoku u kampanji iznio nakon pitanja o raznim prijavama koje se pojavljuju ovih dana. Tako je jučer Uskok odbacio prijavu Stipe Gabrića Jamba protiv Bože Petrova, a u medijima se pisalo i o odbačaju prijave protiv Zorana Milanovića u tzv. aferi Madison. Podolnjak je iznio stav da je dobro da je Uskok prijavu protiv Petrova odradio prije kampanje, a nakon toga i dao mišljenje da bi se Uskok trebao suzdržati od nekih stvari u kampanji.

'To je interesantna interpretacija pojma imuniteta, posebno interesantna jer dolazi od profesora ustavnog prava. Uskok bi trebao imati neke svijesti o tome da se u nekim predmetima upliće u politiku, ali to ne može značiti da neće raditi stvari kojima se inače bavi', kaže za tportal politički analitičar Žarko Puhovski.

Uskok se, smatraju u Mostu, ne bi trebao baviti političkim stvarima, kaže nam Puhovski.

'To je pokazalo da Most razumije Uskok kao dio promidžbenog aparata u kampanji, a ne kao Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Takav stav pokazuje i praksa Mosta', poručuje Puhovski.