REZULTATI ISPITA

Možete li vjerovati? Matura prošla mirno i bez prepisivanja

18.07.2016 u 15:28

Bionic
Reading

Ove školske godine matura je konačno prošla mirno, kazala je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati ispita državne mature 2015./2016., vrijedne 20 milijuna kuna, kojoj je pristupilo 35.527 osoba. Najbolji ovogodišnji maturanti su Nikola Jalšenjak iz 15. zagrebačke gimnazije, Josip Babok iz bjelovarske Tehničke strukovne škole i Marco Fraccaro iz Prirodoslovne gimnazije, a 108 učenika je ispite riješilo sa 100 posto

Ova matura prošla je vrlo mirno i to nam je bio osnovni zadatak. Vrijedno smo radili godinu dana i akumulirali ono što se događalo u proteklih šest godina, a maturanti su se mogli koncentrirati na polaganje ispita i na što bolje rezultate, istaknula je Jukić, naglasivši kako ove godine nije bilo značajnog prepisivanja, a prošle godine smo, podsjetila je, imali krađu ispita i onda su ti učenici bez srama pristupili ispitu.

Povećali smo razinu sigurnosti u pripremi i obradi, sve radne skupine su radile u zasebnim prostorima, napravili smo i web stranicu koja nam je puno pomogla te smo smanjili pritisak, a sigurnija je i isporuka tiskanih materijala, pobrojala je neka od poboljšanja u odnosu na prošle godine Jukić na konferenciji za medije, koju se moglo pratiti i u izravnom prijenosu N1 televizije

Njezini kolega i kolegica iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Zlatko Zadelj i Mirjana Smoljić iz info-centra iznijeli su brojne statističke podatke vezane za ovogodišnju državnu maturu, prema kojima su od 35.527 učenika koji su pristupili maturi 86 posto redovni učenici, a dolaze iz 376 škola. Polagalo se 12 predmeta, a 108 učenika riješilo je ispite sto posto.

Najbolji ovogodišnji maturant je Nikola Jalšenjak

Nikola dolazi iz 15. zagrebačke gimnazije, a on je i dobitnik ovogodišnje nagrade Marin Soljačić te budući vlasnik 5.000 dolara. Na ovogodišnjem ljetnom roku državnu maturu polagalo je 35.527 učenika. Od toga 12.977 gimnazijalaca i 17.638 strukovnjaka. Pojedine ispite riješili su 100 posto i maturanti Josip Babok i Marco Fraccaro.

Babok je gotovo za rubriku - vjerovali ili ne, piše HRT, naime, završio je Tehničku strukovnu školu u Bjelovaru, smjer elektrotehničar, informatiku je imao samo dvije godine, a ispit iz tog predmeta riješio je 100 posto. Informatikom se bavim od malih nogu, sam učim, čitam literaturu, rekao je. Prvo računalo dobio je sa šest godina, ali mobitel, što je za njegovu generaciju nevjerojatno, nema. Ponosni ravnatelj Josipove škole presretan je.

Maturant Marco Fraccaro iz Prirodoslovne gimnazije riješio je višu razinu ispita iz matematike sa 100 postotnim uspjehom. Rekao je da želi upisati FER u Zagrebu, što će i uspjeti jer je i sve ostale predmete riješio odlično. Zato je, osim za knjigu, bilo malo vremena za hobije, kazao je Marco.

Što je učenicima bilo najlakše, a što najteže?

Od izbornih predmeta najmanje učenika ove je godine polagalo glazbenu umjetnost - njih 14, a najviše fiziku - ukupno 9.094 učenika. Na drugom mjestu izbornih predmeta bila je biologija, a na trećem politika i gospodarstvo, koje je polagalo 7.159, odnosno 6396 učenika.

I gimnazijalci i strukovnjaci najbolje su znanje pokazali u rješavanju obveznih ispita iz stranih jezika - engleskog i njemačkog, a najlošije su rješavali matematiku na A razini.

Od izbornih ispita učenicima učenici gimnazija najbolje su riješili psihologiju i biologiju, a najlošije geografiju i sociologiju, dok su su učenici strukovnih škola najbolju prosječnu riješenost izbornih ispita imali iz politike i gospodarstva i likovne umjetnosti, a najslabiju iz sociologije i geografije.

Najmanje nedovoljnih ocjena iz obveznih predmeta bilo je iz engleskoga jezika na A razini, a najviše iz hrvatskog jezika na B razini, a iz izbornih predmeta najviše se "padalo" na sociologiji, a najmanje na likovnoj umjetnosti.

Od obveznih predmeta najviše petica bilo je iz engleskog jezika na A razini, a najmanje iz hrvatskog jezika na B razini. Od izbornih predmeta najviše petica bilo iz psihologije, a najmanje iz geografije.

Državnu maturu nisu položila 222 učenika. Čak 108 učenika riješilo je ispite sto posto, a 41 učenik riješio je jedan ispit više razine u potpunosti, dok su četiri učenika u potpunosti riješila dva ispita više razine.

S ispita je izostao ukupno 1.161 učenik, od čega neopravdano 859, a opravdano 302.

Još nekoliko podataka s ovogodišnje državne mature

Matura je održana u pet ispitnih centara, bilo je 28 radnih skupina sa 150 članova, a neki od ispita su prevedeni na tri jezika manjina - talijanski, srpski i mađarski jezik. Također je bilo ispita za 3.136 učenika s posebnim potrebama. Bilo je i šest ispita na brajici, sedam ih je održano u kući ili u bolnici, a 589 učenika tražilo je prilagodbu ispitne metodologije.

Nad ispitima i učenicima bdjelo je između 3.000 i 4.000 nastavnika, 1.224 nastavnika je ocjenjivalo ispite, zabilježeno je 11.819 promjena u sustavu u pripremi mature, a tehničku podršku NCVVO-u pružao je Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER).