NEMA SKEPSE PREMA CJEPIVU

Milinović: Bit će još smrti od svinjske gripe

Bionic
Reading

Osobi koja je u nedjelju preminula u Zagrebu nije laboratorijski potvrđen virus H1N1 te ona neće biti prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kao peta hrvatska žrtva svinjske gripe, rekao je u ponedjeljak obilazeći ogulinsku i karlovačku bolnicu ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović

Milinović je pozvao medije da se ne natječu tko će prvi objaviti smrt od svinjske gripe, jer je 'gotovo stopostotno sigurno da će biti još takvih smrti', prenosi Slobodna Dalmacija.

Rekao je da je gotovo tri tisuće zaraženih bez posljedica preboljelo novu gripu, još jednom pozvao građane da ne paničare te da se početkom prosinca, kada se očekuje dolazak cjepiva u Hrvatsku, cijepe protiv pandemijske gripe.

'Ne razmišljam o zabrani cijepljenja kao moja kolegica u Poljskoj i nemam njezinu hrabrost. Naprotiv, smatram da je Hrvatskoj potrebno cjepivo jer ono je na dobrovoljnoj bazi. Ja ću se cijepiti samo ako time neću onemogućiti cijepljenje onima kojima je cjepivo potrebnije. Dakle, moja obitelj i ja cijepit ćemo se ako spadamo u rizičnu skupinu, jer se oni prvi cijepe. Ne želim da zbog mene netko ostane bez cjepiva', rekao je ministar Darko Milinović.

Komentirajući velik postotak građana koji su skeptični prema cjepivu protiv svinjske gripe, ministar Milinović rekao je da je na njemu odgovornost da osigura dovoljne količine cjepiva za rizične skupine, a hoće li se netko cijepiti ili ne, osobna je odluka svakog građanina jer, poručuje ministar, 'koliko je dosad poznato, cjepivo ne uzrokuje neke bitnije nuspojave osim boli'.