I ZIMI I LJETI BLATINA ZRAKOM LETI

Vinari gnjevni jer Croatia Airlines toči vino iz BiH

16.11.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Prvi susret turista s hrvatskom gastro-enološkom ponudom obično je u zrakoplovu i stoga me žalosti da se u avionima Croatia Airlinesa neće točiti hrvatska vina. Nažalost, sve su to igre i igrice i osobni interesi pojedinaca, kazao je Leo Gracin, predsjednik Udruge Vinum Croaticum

Podatak da je Vinarija Domanović iz BiH, u vlasništvu Miće Crnjca, dobila trogodišnji posao s Croatiom Airlines za ekskluzivno točenje vina blatina u njihovim avionima, što je objavila Slobodna Dalmacija, malo je reći da je razočarao hrvatske vinare.

Naime, kako je riječ o tvrtki u državnom vlasništvu koja u Hrvatsku dovodi putnike iz cijelog svijeta, bilo bi logično, smatraju naši sugovornici, u vrijeme kada su usta gospodarstvenika puna poticanja domaće proizvodnje, da se na letovima koje Croatia pokriva nađu hrvatska vina, a ne ona iz BiH.

'Imalo bi smisla da se u aviokompaniji koja je u državnom vlasništvu toče vina iz Hrvatske. Danas kada se borimo za svakog turista mišljenja sam da bi i državni interes trebao biti da ih se upoznaje s našim proizvodima, posebno kada se osjeća povećana želja za vinima iz Hrvatske. Nije samo stvar da bi vina trebala biti u avionima, morali bi se u njima naći drugi vrhunski proizvodi kojima Hrvatska ne oskudijeva', kazao je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Istre (Vinistra) Ivica Matošević.

Vlado Krauthaker, poznati kutjevački vinar, bio je do prije nekoliko godina prisutan u avionima Croatia Airlinesa sa sivim pinotom, ali je iz te priče odlučio izaći.

'Nisu nam odgovarale njihove cijene. Naprosto nismo mogli tako nisko ići, a nismo željeli nuditi nešto što ne bi bilo na nivou. Pravo je Croatia Airlinesa da izabere čija vina želi u avionima, ali meni bi bilo logično da su ona iz Hrvatske jer velik broj naših vinara mogao bi zadovoljiti njihove zahtjeve. O posljednjem natječaju ne znam ništa. Nitko nije ni kontaktirao s nama po tom pitanju', kazao je Krauthaker.

Lea Gracina, predsjednika Udruge Vinum Croaticum, uopće ne čudi to što su se u hrvatskim avionima našla hercegovačka vina jer sve su to, kaže, 'igre i igrice'.

'Prvi susret turista s hrvatskom gastro-enološkom ponudom je obično u avionu i stoga me žalosti da se u avionima Croatia Airlinesa neće točiti hrvatska vina. Nažalost, sve su to igre i igrice i osobni interesi pojedinaca.

Važno je da se putnik/turist u avionu susretne s kvalitetnim hrvatskim vinom jer će se tako dodatno zainteresirati i za ostala. Tragično je da se u državnoj aviokompaniji toče vina iz druge zemlje', kazao je Gracin.

Jesu li se hercegovačka vina našla u hrvatskoj aviokompaniji preko natječaja ili direktnom pogodbom, nismo uspjeli saznati jer odgovor na to i na još nekoliko pitanja od domaćeg avioprijevoznika nismo dobili.

No ostaje činjenica da u zemlji u kojoj je uvoz vina pet puta veći od izvoza i koju se na turističkom tržištu pokušava promovirati kao 'novu Toskanu', vinski puti, umjesto u podrume nekih od hrvatskih vinara, na krilima Croatia Airlinesa vode u BiH.