NEREALNI REZULTATI

Otkriveno da je dobit HRT-a prikazana čak tri put većom od ostvarene

17.07.2016 u 09:53

Bionic
Reading

Vodstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) potvrdilo je da je nakon provedene revizije i "dovršenja knjiženja svih poslovnih događaja povezanih s poslovanjem 2015", utvrđena lanjska dobit od 18,3 milijuna kuna, iako je bivši ravnatelj poslovanja Boris Sruk u veljači objavio da je operativna dobit u 2015. bila 56,9 milijuna kuna te da je, kako je tada naglasio, "riječ o najboljim poslovnim rezultatima HRT-a u posljednjih dvanaest godina".

"Promjena u rezultatu poslovanja u najvećoj je mjeri posljedica promjene računovodstvenih politika HRT-a i primjene konzervativnije računovodstvene politike (povećanje troškova na ime povećanja postotaka rezervacije i skraćenja razdoblja starosti potraživanja s 365 na 180 dana) vezano uz vrijednosna usklađenja i rezerviranja za sudske sporove, a čime se pridonosi rastu financijske stabilnosti i sigurnosti poslovanja HRT-a te realnijemu iskazivanju poslovnoga rezultata", stoji u HRT-ovu odgovoru Hini.

Na upit o eventualnom propitivanju odgovornosti bivšeg ravnatelja poslovanja Borisa Sruka i glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana za, kako je istaknuto, "nerealno iskazivanje poslovnoga rezultata", vodstvo HRT-a nije odgovorilo.

U odgovoru Hini, potvrđeno je i da je HRT, nakon nedavnog uzimanja kredita od 80 milijuna kuna za "refinanciranje postojećeg duga i financiranje ulaganja" planirano i dodatno kreditno zaduženje od 60 milijuna kuna u posljednjemu tromjesečju 2016.

Osim toga, navodi se i da je HRT ove godine obvezan otplatiti 122,5 milijuna kuna glavnice kredita te da osim novoplaniranih investicijskih projekata u iznosu od 156,8 milijuna kuna, što je prvobitni plan smanjen za 111 milijuna kuna, u ovoj godini dospijeva još 143 milijuna kuna "investicija s temelja postupaka koji su pokrenuti još u 2015. godini".

Ukupne obveze po kreditima HRT-a iznose 368,8 milijuna kuna, a planirano stanje obaveza na kraju godine iznosi 367,8 milijuna kuna, ističu na HRT-u. Dodaju da se smanjenje kreditne zaduženosti javne radiotelevizije u budućemu razdoblju temelji na redovitoj otplati postojećih kredita, povećanju planiranih rezultata poslovanja, ali i provođenju restriktivne troškovne politike.

"Štednja se namjerava provesti na nekoliko načina: restriktivnom troškovnom politikom u području troškova rada, neprekidnim praćenjem troškova radnika uz povećanje radne učinkovitosti smanjenjem troškova vanjske suradnje te povećanjem učinkovitosti u proizvodnji programa" ističe se u odgovoru HRT-a.

Hini je potvrđeno i da je odlukom Ravnateljstva HRT-a predviđeno smanjenje troškova vanjske suradnje na javnoj radioteleviziji za deset posto do kraja godine, ali i značajno smanjenje novca predviđenog za otkup programa od neovisnih proizvođača.

"Točno je da će doći do smanjivanja iznosa predviđenoga za otkup vanjske produkcije. Naime, rebalansom plana planiran je iznos za otkup djela vanjske produkcije od 32 milijuna kuna, koji je za 23 milijuna kuna manji od prošlogodišnjega", poručuju s HRT dodajući da su, unatoč tom smanjenju, planirana ulaganja za otkup vanjske producije "još uvijek u okviru zakonom propisanih iznosa" te kako će natječaj za nabavu djela vanjske produkcije biti raspisan do kraja srpnja.

Nadzorni odbor je krajem svibnja prihvatio rebalans programa rada i financijskog plana HRT-a za ovu godinu, planirani prihodi javne radiotelevizije iznose 1,41 milijarde kuna, rashodi 1,401 milijarde kune te je planirana dobit od 9,2 milijuna kuna.

U proračunu HRT-a i ove su godine troškovi proizvodnje programa manji od planiranih troškova plaća i, kako se navodi, "ostalih primanja" radnika.

"Ukupni godišnji plan izravnih vanjskih troškova proizvodnje programa u 2016. godini iznosi 343,6 milijuna kuna, no bitno je napomenuti da u to nisu uključeni troškovi izravnoga rada, tehnoloških resursa te izravni troškovi energije i transporta. Ukupni planirani troškovi plaća i ostalih primanja radnika su 431,6 milijuna kuna", stoji u odgovoru HRT-a.