ROK U NEDJELJU

A-HSP mora ukloniti šator do 7 sati ili nastupa policija

16.07.2016 u 23:28

Bionic
Reading

Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP) dobila je rok da šator i drugu opremu ukloni s prostora uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu najkasnije do nedjelje u 7 sati, a ne uklone li ga sami, to će učiniti policija, potvrdio je Hini glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan

Na upit znači li to da se A-HSP-u ukida dozvola javnog okupljanja i uz koje obrazloženje, Žodan je odgovorio kako je 'organizator prijavljenog javnog skupa dobio rješenje o zabrani organiziranja javnog skupa uz obrazloženje da Općina Gračac nije organizatoru dala odobrenje za korištenje tog prostora i postavljanje šatora i druge pokretne opreme, ni usmeno ni pismeno'.

Dražen Keleminec, predsjednik stranke i glavni organizator javnog skupa, navodi da je glavni cilj nijihova višednevnog okupljanja na mjestu gdje se tradicionalno održava antifašistički skup 27. srpnja, da organizatore spriječe da to učine i ove godine te kroz priopćenje medijima pojašnjava da tretman države i policije prema njima nije isti kao prema Srpskom narodnom vijeću, odnosno predsjedniku Miloradu Pupovcu.

Milorad Pupovac, tvrdi Keleminec, šest godina postavlja šator u Donjem Srbu, a da nikada nije tražio suglasnost i odobrenje vlasnika zemljišta i da se od njega to nije zahtijevalo.

'Danas nam je načelnik policijske postaje Donji Srb Tomislav Ivandić uručio rješenje o zabrani javnog okupljanja s obrazloženjem da nam nije izdano odobrenje od strane Općine Gračac, kao vlasnika, za korištenje javne površine i postavljanje šatora, a istina je da je načelnica Nataša Turbić predamnom i kolegom Željkom Pavlicem uvidom u stanje stvari ustanovila da Općina Gračac uopće nije vlasnica tog zemljišta', tvrdi Keleminec.

Poziv na uzbunu

Također kaže da se u zabrani njihovog javnog okupljanja navodi da je Srpsko narodno vijeće javno okupljanje 27. srpnja prijavilo još 4. srpnja, dakle, prije prijave javnog okupljanja u organizaciji Autohtone – Hrvatske stranke prava datirano na 7. srpnja, ali i dodao kako je u medijima Dragan Rodić (SNV Donji Srb) još prije tjedan dana rekao da su oni svoj skup prijavili 8. srpnja.

Glasnogovornik PU Žodan je Hini na pitanje tko je prvi prijavio skup za 27. srpnja u Srbu odgovorio da su 'oba organizatora skup prijavila u prvom tjednu srpnja i da se on ne bi upuštao u to tko je prijavio prije ili poslije', te je također dodao da je 'zabrana javnog okupljanja A- HSP-u jedan postupak i da on ne bi u to sada miješao sasvim drugo javno okupljanje i drugi postupak'.

Keleminac je u priopćenju, uz ostalo, poručio kako nemaju namjeru napustiti prostor uz antifašistički spomenik te je, u ime A-HSP, pozvao sve pravaše, branitelje i dragovoljce Domovinskog rata da im se pridruže.

Podsjetimo, tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio je na Facebooku da da će policija odlučno i jasno reagirati ukoliko bilo tko u Srbu bude provodio samovolju mimo zakona.