UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Koliko će Andrej Plenković dobiti glasova za šefa HDZ-a?

17.07.2016 u 10:31

Bionic
Reading

Točno tri mjeseca nakon što su na unutarstranačkim izborima povjerili novi četverogodišnji mandat Tomislavu Karamarku preko 207 tisuća članova, HDZ u nedjelju ponovno izlazi na izbore. I ovoga puta po principu jedan član, jedan glas svoj glas će moći dati samo jednom kandidatu – Andreju Plenkoviću

Pravo glasa na izborima u najvećoj hrvatskoj stranci po broju članova imaju svi punoljetni članovi HDZ-a u Republici Hrvatskoj - 204.192 člana - te u Koordinacijama HDZ-a u inozemstvu 2.944 člana.

Karamarko je na izborima osvojio 93 tisuće glasova pa će biti zanimljivo vidjeti koliko će članova HDZ-a samo tri mjeseca kasnije izraziti svoju podršku Andreju Plenkoviću. U intervjuu za tportal prošlog tjedna Plenković je odgovarajući na pitanje je li mu predstavlja problem što nema protukandidata, kazao da bi volio da se još netko od kolega odlučio kandidirati za predsjednika HDZ-a, jer bi to bio korak prema većoj demokratizaciji stranke, no da nije mogao utjecati na njihove odluke.  

Na upit stvara li mu pritisak što je Tomislav Karamarko kao jedini kandidat dobio više od 90 tisuća glasova i hoće li smatrati neuspjehom ako osvoji manje, kazao je da mu je 'bitan izborni legitimitet članova HDZ-a, a ne usporedbe'. Međutim, da je svakako važno kakve će biti brojke, govori činjenica je da je Plenković prikupljajući potpise za kandidaturu simbolično sakupio gotovo 37 tisuća potpisa, što je više od Karamarka koji je za svoju kandidaturu prije nekoliko mjeseci prikupio više od 30 tisuća potpisa. Izbori u nedjelju, kao i nedavni, održat će se na 778 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 18 biračkih mjesta u Koordinacijama HDZ-a u inozemstvu.

Članovi HDZ-a na birališta će moći već u osam sati ujutro, a glasovanje traje do 19 sati. Glasovanje članova HDZ-a (birača) moguće je na biračkom mjestu kojem prema prebivalištu birač pripada, gdje se birač nalazi na popisu birača. Prilikom dolaska birača na biračko mjesto potrebno je identificirati birača na temelju dokumenta s fotografijom te mu se uručuje glasački listić i upućuje na mjesto predviđeno za glasovanje, ograđeno kartonskim paravanima. Nakon popunjavanja glasačkog listića on se ubacuje u biračku kutiju. Glasa se isključivo putem glasačkih listića i nema elektronskog glasovanja.

Pravo glasa imaju svi punoljetni članovi HDZ-a osim obveznika plaćanja dužnosničke članarine koji nisu podmirili članarinu. Propisnikom o provođenju unutarstranačkih izbora i izboru tijela i dužnosnika HDZ predviđena mogućnost da svaki od kandidata za predsjednika HDZ-a može u biračke odbore te općinska, gradska, područna, županijska i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba imenovati po jednog svog predstavnika koji imaju sva prava i dužnosti člana biračkog odbora, odnosno izbornog povjerenstva.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta prebrojavaju se listići i rezultati upisuju u zapisnike koji se dostavljaju sa svim glasačkim listićima, u općinska, gradska i područna izborna povjerenstva. Ta povjerenstva zatim objedinjuju rezultate s biračkih mjesta na području općine, grada, odnosno područne organizacije HDZ-a te ih šalju županijskim izbornim povjerenstvima i Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Zagreba koji ih objedinjuju za cijelu županiju i grad Zagreb te ih potom šalju Središnjem izbornom povjerenstvu (faks, sken u mailu iste večeri). Središnje izborno povjerenstvo utvrđuje konačne rezultate izbora za predsjednika HDZ-a.

Originali zapisnika o radu biračkih odbora i izvješća pojedinih izbornih povjerenstava dostavljaju se Središnjem izbornom povjerenstvu u propisanim rokovima. Rezultati izbora bit će poznati iste večeri, u nedjelju, 17. srpnja 2016., nakon čega je predviđeno i obraćanje javnosti novog/starog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića oko 22 sata u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Novi predsjednik će nakon što bude izabran ostvariti puni četverogodišnji mandat na čelu HDZ-a.