EUROPSKI PROPISI

Problem za Ultru: Ne smije prodavati jeftine karte Balkancima

14.07.2016 u 12:33

Bionic
Reading

'Pozitivna diskriminacija' posjetitelja festivala Ultra Europe s područja bivše Jugoslavije, kojima je omogućena kupnja ulaznica po gotovo upola nižoj cijeni u odnosu na regularnu, po svemu sudeći prisilit će na reakciju tržišne inspektore Ministarstva gospodarstva. Takve pogodnosti, naime, zabranjene su europskim direktivama o unutarnjem tržištu

Organizatori Ultre već prošle godine uveli su kategoriju regionalnih ulaznica, poseban kontingent kojim se dolazak na festival želi olakšati građanima Hrvatske i obližnjih zemalja sa slabijom platežnom moći. Ove godine, recimo, za trodnevni boravak na stadionu Poljud njihova cijena iznosi 899 kuna, dok je puna cijena iste ulaznice čak 199 eura, odnosno 1.486,50 kuna.

'Takozvane regionalne karte namijenjene su isključivo posjetiteljima festivala iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Radi se o kartama za koje razliku do pune cijene nadoknađuju sponzori', objasnio je za tportal direktor prodaje Ultre Sandi Kuplen

'S obzirom na ekonomsku situaciju u Hrvatskoj i regiji, namjera organizatora jest da na ovaj način omogući ljubiteljima glazbe iz Hrvatske i okolnih zemalja što pristupačniju cijenu karte za sva tri dana na stadionu Poljud', dodaje Kuplen.

Iz Europske komisije su za tportal neslužbeno objasnili da pitanje spada u nadležnost Tržišne inspekcije koja je između ostalog zadužena kontrolirati primjenu zakona i propisa na području zaštite potrošača. U Ministarstvu gospodarstva, pod čijom se kapom nalaze tržišni inspektori, kažu da se na ovaj slučaj primjenjuje Zakon o uslugama kojim je u hrvatsko zakonodavstvo prenesena europska Direktiva o uslugama na unutarnjem tržištu.

'Njime je propisano da se na primatelja usluge ne smiju primjenjivati diskriminirajući zahtjevi uvjetovani državljanstvom te mjestom prebivališta i boravišta. Propisano je da se ovo primjenjuje i na opće uvjete pristupa usluzi koju pružatelj stavlja na raspolaganje široj javnosti, osim u slučajevima kada su objektivno opravdani različiti uvjeti pristupa usluzi', odgovorili su za tportal iz Ministarstva gospodarstva.

'Prodaja posebnih tzv. regionalnih ulaznica po cijenama znatno povoljnijim za građane Hrvatske i susjednih zemalja predstavljala bi nepravilnost u slučaju da nije uvjetovana nekim objektivnim razlozima', nastavljaju iz istog ministarstva, ne objasnivši je li platežna moć eventualno dovoljan povod za pozitivnu diskriminaciju Balkanaca.

Tržišni inspektori provjerit će slučaj i ako utvrde nepravilnosti, podnijeti optužni prijedlog Prekršajnom sudu. Predviđena kazna za kršenje Zakona o uslugama iznosi od 3.000 do 50.000 kuna.