ČULAR I MACAN NA RADIJU

'Plenkovićev HDZ mora prvo raščistiti dvije stvari...'

13.07.2016 u 16:09

Bionic
Reading

U emisiji 'U mreži Prvoga' gostovali su politički analitičar Krešimir Macan i politolog s Fakulteta političkih znanosti Goran Čular, koji su komentirali aktualna zbivanja na političkoj sceni. Nakon afere koja je izbila u HDZ-u oko pozajmica koje su uzimali od privatnih tvrtki u drugim strankama, SDP-u i HNS-u, ostali su potpuno zatvoreni i nisu željeli otkriti je li i kod njih bilo takvih slučajeva

Čular kaže da su očite dvije stvari. 'Zakonodavni pokušaji da se doskoči financiranju političkih stranaka došli su do maksimuma reguliranja. Iz potpuno nereguliranog područja došli smo do potpuno reguliranog područja. Očito je da regulatorna tijela, Državna revizija i DIP, trebaju biti puno aktivniji', smatra Čular.

Što se tiče HDZ-a, iako su tvrdili da su nakon slučaja Sanader prošli svoju katarzu, izgleda da se i tijekom Karamarkove vladavine unutar HDZ-a nastavila praksa netransparentnog financiranja, kazao je Čular, ogradivši se da pritom ne znači da je bilo kršenja zakona. Prema njegovu mišljenju, budući predsjednik HDZ-a Andrej Plenković će uz problem radikalizacije politike, koja je Karamarkovo nasljedstvo prema kojem se mora postaviti, drugi problem biti upravo taj da će se morati raskrstiti s tim tipom poslovanja.

Macan je kazao da je kod pozajmica sve bilo zakonito, ali bi se trebalo postaviti pitanje treba li se imenovati od koga je takva donacija došla. Nadovezao se i Čular koji je kazao i da je problem što nevraćena pozajmica postaje donacija. Macan smatra da bi DIP trebao biti aktivniji, a za neke stvari bi se trebala uvriježiti i pravila dobrog političkog ponašanja. Za stranke prekršitelje propisa predlaže 'masne' kazne.

U emisiji 'U mreži Prvoga' raspravljalo se i o koalicijama za buduće izbore. Macan smatra da bi opstanak Domoljubne koalicije imao smisla da je HSS ostao s njima. Zbog toga, smatra Macan, HDZ bi sve 'mogao pustiti niz vodu' i na izbore izaći sam.

Čular kaže da HDZ treba raskrstiti s krajnjom desnicom, ali im se na izborima, ako izađu sami, može dogoditi da razlika između prvog i drugog na listama bude velika, što može donijeti dodatne mandate po izbornim jedinicama toj širokoj Narodnoj koaliciji i moći će se dogoditi da uz IDS i nekoliko manjinaca sastave vladu. 'To je rizik samostalnog izlaska na izbore. Međutim, ako HSP AS sutra sam ostvari nekoliko mandata, nećete moći računati s njima u toj kombinaciji.  Stvar je strategije, ali morat će se s tim raskrstiti', misli Čular.