NARODNA KOALICIJA

Jambo: Razgovarao sam s Milanovićem od Jastrebarskog do Bosiljeva

12.07.2016 u 23:02

Bionic
Reading

U slučaju pobjede Narodne koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima bivši gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić, poznatiji kao Jambo ili 'neretvanski kralj mandarina', mogao bi se u velikom stilu vratiti na hrvatsku političku scenu. Taj kontroverzni tajkun, nekoć najbogatiji zastupnik u Hrvatskom saboru, otkrio je za tportal da boljitku Hrvatske želi doprinijeti s visoke pozicije u Ministarstvu poljoprivrede, koje će predsjednik SDP-a Zoran Milanović prepustiti svježem koalicijskom partneru HSS-u

Jambo je član HSS-a već 10 godina, a prethodno je bio u HDZ-u. Temeljem svog političkog iskustva, tvrdi da je prošlotjedna sjednica Glavnog odbora HSS-a u Jastrebarskom, na kojoj je odlučeno da se na izbore ide s velikodušnim SDP-om, bio pravi festival demokracije. 

'Bio sam u HDZ-u i znam kakvih je sve bilo akcija. Vjerujte, ovo vam je najviši stupanj demokracije i tolerancije', ocijenio je Gabrić, dodajući da je argumentirano i korektno raspravljalo 40-ak ljudi, uključujući europarlamentarku Marijanu Petir. 'Bila je jedna ekipa koja je zastupala samostalan izlazak na izbore ili čekanje HDZ-a, ali većina je odlučila prihvatiti vrlo konkretnu i moćnu ponudu SDP-a. S druge strane bila je magla, jer kao što su Karamarko Brkić ranije prevarili Hrga, oni su mislili preveslati Beljaka i novu ekipu, ali to im nismo dozvolili', rekao je Jambo.

SDP-ova ponuda, precizirao je Jambo, sastoji se od pozicije potpredsjednika Vlade zaduženog za poljoprivredu i regionalni razvoj, 'kompletno' Ministarstvo poljoprivrede, pet saborskih mandata i još nekoliko 'rubnih' pozicija na izbornim listama, dva zamjenika ministra, 12 aktualnih pomoćnika i još 60 dužnosničkih mjesta 'po svugdje' - Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama i dr.

'Faljen Isus i Marija. Časni ima problem'

'To vam je ponuda velikog prijatelja', dodao je Jambo, a na sjednici Glavnog odbora svojim stranačkim kolegama ispričao je što se događalo uoči prošlih parlamentarnih izbora.

'Zvao me Milijan Brkić, kodnog imena Vaso, i rekao mi:'Faljen Isus i Marija. Časni ima problem. Ovi tvoji nemaju petlje da ti to kažu, ali ti ne možeš na listu.' Ja kažem – mogu na listu jer sad sam upravo na sudu izvadio potvrdu o nekažnjavanju. Uglavnom, bili su pritisci. Onda me u ponedjeljak zvalo Glavno tajništvo HDZ-a, kad su se predavale liste, i Karamarko mi rekao: 'Ja ću biti premijer - izaberi što hoćeš u izvršnoj vlasti, dogovorit ćemo se, ali ne možeš biti na listi.' Zato što im je to uvjetovao Most', ispričao je Jambo.

Takva situacija ponovila se i u netom okončanim pregovorima HSS-a i HDZ-a jer je Milijan Brkić, tvrdi Gabrić, poručio novom šefu HSS-a Kreši Beljaku da 'Jambo ne može na listu'.

'Žao mi je, kajem se, pogriješio sam'

Gabrić, inače, jako cijeni Krešu Beljaka, što je demonstrirao i na Glavnom odboru. 'Počeo sam izlaganje ovako: 'Gospodine predsjedniče, samo da vam kažem – ja sam od onih koji su bili protiv vašeg izbora za predsjednika, glasao sam i lobirao protiv vas. Žao mi je, kajem se, pogriješio sam. Mislim da ste vi lider.' I rekao sam - nemojte čekati nikoga, nego odmah zovite Milanovića i potpišite to, odmah', prepričao je Jambo, dodajući da 'možemo mi pričati ovo-ono, ali lider je to ispregovarao'.

A Marijana Petir? Činilo se da ona nikako ne može sa SDP-om? 'Svaka medalja ima dvije strane. Ne tako davno gospođa Marijana Petir bila je u Sisačko-moslavačkoj županiji u koaliciji sa SDP-om, dožupanica u vrijeme Merzel Lovrić. To je bila velika ljubav. Sad kad je pukla ljubav onda bismo mi morali s HDZ-om. A više je državi napravio štete Ivo Sanader, nego svi političari zadnjih i budućih 100 godina', rezolutan je Gabrić.

Ne štedi Jambo ni Božu Petrova.

'Psihijatar Petrov se busao u prsa o poštenju, a uzeo je zaštitu i koštat će nas milijun i pol kuna njegov vozač i čuvari. To je sramota, po tri dana su u hotelu u Metkoviću njih dvojica, trojica, spavaju, čekaju i čuvaju Petrova. Ma od koga ga čuvaju? On je beznačajan lik da bi ga čuvali. Ukinuli su Mesiću ured koji košta 600.000 kuna, ali da Petrova čuva policija i da ga voze pod rotirkom Zagreb-Metković svaki vikend... Pa on i njegovi čuvari proveli su više vremena u Metkoviću nego u Zagrebu! Rekao je pokojni Račan: 'Ma hajte, molim vas'', prisjetio se Jambo.

Pola sata na telefonu s Milanovićem

Gdje se Gabrić vidi nakon možebitne pobjede Narodne koalicije? 'Sebe vidim u poslu. Jučer sam ustao u 4 sata i išao riješiti moju farmu, na kojoj imam 120 krava. Rekao sam Beljaku kad smo razgovarali, a i Zoranu Milanoviću, da mene ne zanima ništa. Ako me negdje stave, OK, ako me ne stave... Moj najveći uspjeh je moja obitelj. Radim 300 hektara, ja sam najveći seljak u HSS-u, moja obitelj i moje troje djece, akademski obrazovani, moje dvije unuke, moja supruga i moj ćaća stari, kojeg ću ja sad ići doma kupati i brijati', precizirao je Jambo.

S Milanovićem se, kaže, čuo nakon sjednice Glavnog odbora HSS-a. 'Poslao sam mu poruku nakon glasanja i onda smo se čuli, a dugo smo razgovarali od Jastrebarskog negdje možda do Bosiljeva. Njegov mobitel znam još od 2007., isti mu je otad', kaže Gabrić, dodajući da je predsjednik SDP-a 'jako zadovoljan' što ima koaliciju 'lijevog centra, centra i desnog centra'. 'Mislim da smo mi, jedan snažan HSS, dosad falili SDP-u', sumirao je Gabrić.

'Sekta Most ne može se mjeriti sa starom hrvatskom strankom HSS-om'

A gdje bi taj bivši saborski zastupnik, pet puta izabran za gradonačelnika Metkovića, po vlastitom mišljenju mogao biti najkorisniji Hrvatskoj?

'Mislim da će me staviti u 10. izbornu jedinicu, nevažno koje mjesto, i mislim da ću dobiti preferencijalne glasove, ali želio bih vidjeti sebe negdje u Ministarstvu poljoprivrede. Ne na prvo mjesto, možda na drugo ili treće mjesto ili u neku agenciju u kojoj mogu pomoći jer smatram da Hrvatska ne smije uvoziti, da treba imati svega viška kad je u pitanju poljoprivreda.'

Nije mu baš sjelo pitanje hoće li HSS biti korektiv SDP-u, kao što je Most trebao biti HDZ-u. 'Ne, mi nećemo biti korektiv. Mi se ne možemo uspoređivati s Mostom – HSS je stranka stara 112 godina, koja je imala uspone i padove, koja se ne bavi ucjenama. Petrovu su bila puna usta reformi, a prije šest mjeseci Jambo je rekao 'ni r od reformi'. Petrov je tipičan uhljeb, kao i ta ekipa oko njega. Pala im vlada, a oni i dalje uhljebljuju, ponašaju se kao faraoni. Sekta Most se ne može ni s čim mjeriti sa starom hrvatskom strankom HSS-om.'