BUKA (NI)JE U MODI

Zagreb donio 'kartu' buke za koncerte, prosvjede i ostale manifestacije

12.07.2016 u 19:37

Bionic
Reading

Grad Zagreb donio je Odluku o lokacijama i najvišim dopuštenim razinama buke tijekom održavanja manifestacija o kojoj će idućeg tjedna odlučivati Gradska skupština

Odluka propisuje lokacije, omeđene okolnim ulicama, na kojima su moguće manifestacije, količinu dozvoljenih decibela tijekom dana i noći, ali i kazne za nepoštivanje Odluke.

Na popisu se nalazi šesnaest lokacija na kojima su se i do sada uglavnom održavale različite manifestacije; od Bundeka, preko Jaruna, stadiona Maksimir, ŠRC Šalate, Velesajma, trgova u središtu grada… Najviše emisijske razine buke na lokacijama Bundek, RŠC Jarun, Stadion Maksimir, Hipodrom Zagreb, Zagrebački velesajam za dana su 95 dB, a tijekom noći 88 dB.

Na Trgu bana Josipa Jelačića, ŠRC Šalati, Trgu Francuske Republike, Trgu Franje Tuđmana i Trgu 101. brigade Hrvatske vojske tijekom dana dopušteno je 90 dB, na Trgu Petra Preradovića, Bogovićevoj ulici, Jezuitskom trgu, Gradecu, Trgu Katarine Zrinske, Strossmayerovu šetalištu 85 dB,dok je 80 dB propisano na Trgu Nikole Zrinskog, Trgu Josipa Jurja Strossmayera i Trgu kralja Tomislava.

Referentna emisijska točka je u blizini tonskog pulta, smještena ispred pozornice.

Najviše dopuštene imisijske razine buke na najizloženijem pročelju objekta stambene namjene su 70 dB za razdoblje dana, odnosno 65 dB za razdoblje noći u Parku Bundek i RŠC-u Jarun te na Stadionu Maksimir, Hipodromu Zagreb i Zagrebačkom velesajmu; 70 dB za razdoblje dana na Trgu bana Josipa Jelačića, Trgu Francuske Republike, Trgu Franje Tuđmana i Trgu 101. brigade Hrvatske vojske; 65 dB za razdoblje dana na ŠRC u Šalata, Trgu Petra Preradovića i Bogovićevoj ulici, Jezuitskom trgu, Gradecu, Trgu Katarine Zrinske, Strossmayerovu šetalištu, Trgu Nikole Zrinskog, Trgu Josipa Jurja Strossmayera i Trgu kralja Tomislava, Trgu Petrice Kerempuha i Sportskom parku Mladost.

Ako se organizatori ne budu pridržavali svih zadanih parametara,  prijete im kazne od pet do deset tisuća kuna