OGLASILI SE I MJEŠTANI SRBA

A-HSP mora ukloniti šator kraj spomenika u Srbu

12.07.2016 u 14:01

Bionic
Reading

Ravnateljstvo policije naložilo je A-HSP-u da do 15 sati ukloni šator koji su postavili kraj Spomenika ustanku naroda Hrvatske i tako htjeli onemogućiti održavanje obljetnice. Ta je stranka medije obavijestila da šator ne misli ukloniti, a otvorenim pismom oglasili su se i mještani Srba

Da moraju ukloniti šator, priznali su sami u A-HSP-u, no tako nešto, stoji u njihovom priopćenju, ne misle napraviti.

'Autohtona – Hrvatska stranka prava nema namjeru od Hrvatske države tražiti odobrenje za postavljanje šatora, kao i to da nećemo tražiti od Hrvatske države da slobodno hodamo po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim dijelovima Hrvatske. Ravnateljstvo MUP-a u Zagrebu nikada nije dalo ultimatum i zabranilo postavljanje šatora Milorada Pupovca u Srbu. Ravnateljstvo MUP–a u Zagrebu to nikada nije tražilo od nikoga u Hrvatskoj. Ravnateljstvo MUP-a dodvorava se Miloradu Pupovcu i tako ne poštuje zakon kao što ga poštuje A–HSP. Autohtona – Hrvatska stranka prava neće ukloniti šator i upozoravamo Ravnateljstvo MUP-a da ne pokušavaju silom ga ukloniti jer se može upaliti šibica i stvoriti probleme koje nikome ne trebaju', stoji u priopćenju te stranke koje potpisuje Dražen Keleminac.

U međuvremenu, otvorenim pismom oglasili su se i mještani Srba, u kojem kažu da je srpsko stanovništvo, ali i drugi mještani, izloženo konstantnim pritiscima i vrijeđanjima.

'Posljednja u nizu uvreda i skrnavljenja dešava se upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP). Jedna od mnogobrojnih stranki prava u zemlji bez prava 'utaborila' se sa šatorom na platou samog Spomenika ustanku u Srbu. Time posve namjerno žele uzurpirati spomeničko mjesto i onemogućiti obilježavanje jubilarne 75. godišnjice ustanka naroda Hrvatske. Tvrde pravaši da smo mi, Srbi i antifašisti, zapravo četnici te da je ustanak protiv zločina Maksa Luburića i njegovih jedinica u Donjoj Suvaji ili zločina u Bubnju bio četnički te da smo se borili protiv hrvatske države. I danas i sutra i uvijek reći ćemo da smo se mi, Srbi i svi drugi učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, borili protiv režima Nezavisne Države Hrvatske', stoji u otvorenom pismu.

Oživljavanje aveti ustaštva za mještane je posebno bolno, stoji u otvorenom pismu. 'No, još je strašnije saznanje da smo u tome vrlo često usamljeni i zapravo nezaštićeni, kako od strane države i njezinih institucija, tako i od strane medija i svih drugih dijelova hrvatskog društva. Ne vide nas ovdje na periferiji niti vide našu borbu da preživimo. Ne vide ni naša groblja i oštećene spomenike. Ne vide ni našu djecu koja odlazeći dalje na školovanje mijenjaju svoj govor i kriju svoju narodnost. Ne vide ih ni kada ih ne štite njihovi učitelji i profesori od vršnjaka', poručuju u otvorenom pismu.

Pored obnovljenog Spomenika ustanku naroda Hrvatske, kažu, ne smije biti mjesta mržnji i nasilju.

'Mi, Srbi iz Hrvatske i hrvatski antifašisti, na tom mjestu odajemo počast palima za život i slobodu, najboljima među nama. Činimo to sa našim prijateljima antifašistima iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Nakon godina i godina javašluka i govora mržnje tražimo svoj mir i pozivamo sve institucije i istaknute članove našeg društva da nas zaštite i podrže u sjećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu. Nije daleko trenutak kada će isti ti pojedinci zakucati na druga vrata… ako već nije i počeo', zaključuje se u pismu koje je poslano predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, tehničkom premijeru Tihomiru Oreškoviću, tehničkom ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću te tehničkom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.