'KRIVO SU JE CITIRALI'

Predsjednica za tportal pojasnila izjavu zbog koje se Srbija digla na noge

14.07.2016 u 11:49

Bionic
Reading

Nije točno da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na summitu NATO-a u Varšavi upozorila da Rusija pokušava utjecati na hrvatske obavještajne službe, ustvrdio je za tportal Luka Đurić, glasnogovornik Ureda predsjednice RH, dematirajući tako pisanje ruskih medija, koje je u petak prenijela i srbijanska novinska agencija Tanjug

U izvještaju naslovljenom 'Hrvatsku brinu vojne vježbe Srbije i Rusije' Tanjug, pozivajući se na agenciju Sputnik, citira predsjednicu Grabar Kitarović, navodeći da je ona na Sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Varšavi rekla sljedeće: 'Proteklih nekoliko godina vidjeli smo nekoliko aspekata utjecaja Rusije: aktivno ekonomsko i financijsko prisustvo, pokušaje da se utječe na naše obavještajne službe.'

Đurić tvrdi da je to netočan citat te da je predsjednica Grabar Kitarović tek 'upozorila na pokušaj utjecaja Rusije na neke institucije u susjednim državama', što, dakle, 'nije bilo usmjereno ni na obavještajne službe niti na Hrvatsku'. Iz Sputnika u Beogradu za tportal navode da su takvu informaciju prenijeli 'iz ruskih medija'. Izvornik je, doznajemo, objavljen na portalu s logom RIA Novosti / Rusija danas, čiji je izvještaj iz Varšave nepotpisan.

Predsjednica je zabrinuta zbog vojne vježbe Rusije i Srbije na granicama Hrvatske

Točno je, međutim, da je predsjednica Grabar Kitarović izrazila zabrinutost zbog vojnih vježbi Srbije i Rusije, potvrdio je za tportal Đurić. Sputnik piše da je ona s osobitom zabrinutošću 'naglasila da Rusija aktivno surađuje s nekoliko država regije, npr. Srbijom s kojom čak izvodi zajedničke vojne vježbe Slavensko bratstvo, planirane za ovaj listopad' . 

'Postoje određene zabrinutosti zbog takve vježbe na granicama NATO saveza, odnosno Hrvatske', rekao je Đurić, precizirajući da je predsjednica Grabar Kitarović o tome govorila u sklopu svog predavanja o ulozi NATO-a u očuvanju mira na posebnoj konferenciji u organizaciji Poljskog instituta za međunarodne odnose i Foruma o globalnoj sigurnosti – GLOBSEC na marginama summita, održanoj u petak ujutro, uoči početka službenog dijela Sastanka na vrhu NATO-a.

Grabar Kitarović: Budućnost 'našeg prostora definitivno u EU-a i NATO-a'

Podsjetimo, predsjednica Grabar Kitarović ocijenila je summit NATO-a u Varšavi vrlo uspješnim, a osobno je pokrenula pitanja članstva BiH u Akcijskom planu za članstvo, rješavanje pitanja imena Makedonije i 'potrebu da se NATO i EU što je moguće više usredotoče na to područje koje se stabilizira'.

'Međutim, neki su procesi krhki i ta stabilnost može biti narušena ako ne budemo svi budno pazili na te procese i ako ne budemo ograničavali utjecaj pojedinih država koje žele naš prostor podijeliti na pojedine interesne sfere', upozorila je predsjednica.

Istaknula je da je 'budućnost našeg prostora definitivno u EU-u i NATO-u, za one države koje to žele, a to su skoro sve, a u budućnosti možda i sve', prenijela je Hina.

Na istom summitu, predsjednica je najavila da će Hrvatska pridonijeti vojnoj nazočnosti NATO-a na istoku Europe, a ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač potom potvrdio da će Hrvatska sa svojim vojnicima sudjelovati u četiri multinacionalne bojne koje će NATO rasporediti na istoku Europe.