VRH HDZ-A NA OKUPU

Plenković: Za mene je priča o pozajmicama zaključena

11.07.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Pripreme za unutarstranačke i parlamentarne izbore te pozajmice HDZ-u bile se teme o kojima je raspravljalo HDZ-ovo Predsjedništvo na kojemu je prvi put bio i kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković uoči nedjeljnih izbora u stranci nastavlja turneju po lokalnim organizacijama. Članovima Predsjedništva, kazao je novinarima, nakon sjednice predstavio je svoj program i program posjete lokalnim organizacijama. S Predsjedništvom je razmotrio pripremu za parlamentarne izbore, odnosno kako napreduje radna skupina za izradu programa za parlamentarne izbore te izborni stožer.

Na pitanje novinara osvrnuo se i na potencijalne koalicije.

'Vrlo jasno smo rekli da smo otvoreni za razgovore i partnerstva. To uključuje i one koji su do sada bili u koaliciji, ali i neke nove. Vodit ćemo se načelom programske podudarnosti i svjetonazorske sličnosti', rekao je Plenković i odbacio medijske napise da su neki od dosadašnjih partnera otpali.

Na pitanje vidi li u nekoj budućoj suradnji HSP AS i Hrast, kazao je: 'Svi su potencijalni partneri, razmotrit ćemo ono što je bilo dobro u Domoljubnoj koaliciji.'

Potencijalna suradnja s Mostom: 'Uobičajeno je da glavni partner dobiva mjesto premijera.'

Prokomentirao je i medijske napise da bi u eventualnoj suradnji s Mostom ti dosadašnji HDZ-ovi partneri tražili mjesto premijera za Božu Petrova ili neku drugu stručnu nestranačku osobu.

'Premijer mora imati stranački izborni legitimitet. Uobičajeno je da glavni partner dobiva mjesto premijera', rekao je Plenković.

Na medijske napise o preslagivanju većine Plenković se više ne želi osvrtati kazavši da to u ovom trenutku nije realno i da se radi o spekulacijama.

'Od 18. srpnja vodit ćemo se po tri načela'

Što se tiče pozajmica PPD-a i drugih tvrtaka HDZ-u, jedini kandidata za predsjednika HDZ-a tu priču smatra zaključenom.

'Nakon ocjena DIP-a i Državne revizije, ta priča je za mene zatvorena. Od 18. srpnja, što se tiče financiranja stranke, vodit ćemo se po tri načela. Prvo je to da sve aktivnosti i s prihodovne i s rashodovne strane moraju biti u skladu sa zakonom. Drugo, da se odluke donose transparentno i da svi članovi Predsjedništva budu upoznati s modalitetima financiranja stranke. I treća je ta da se zajednički donose odluke o tome kako se financira stranka, odnosno od koga se i pod kojim uvjetima uzimaju pozajmice', rekao je Plenković.

Upitan je li mu sporno to što je HDZ uzimao novac od moćnih energetskih i građevinskih tvrtaka te postoji li opasnost za eventualne koruptivne radnje u budućnosti, Plenković je kazao: 'Što se tiče mene kao budućeg predsjednika, nikakve opasnosti neće biti.'