SLUČAJ PODRAVKA

Oduzetom imovinom menadžerima nema tko gospodariti

15.11.2009 u 20:54

Bionic
Reading

Sa šest raskošnih obiteljskih kuća, dvije vikendice, apartmanima na moru, stanovima u Zagrebu, višemilijunskim vlasničkim udjelima u poduzećima, zemljištima i drugim dobrima koja su zbog sumnje u malverzacije dionicama Podravke zaplijenjena Darku Marincu, Milanu Horvatu, Zdravku Šestaku, Josipu Pavloviću i Saši Romcu, danas u Hrvatskoj nema tko sustavno gospodariti

Prema novome kaznenom zakonodavstvu, bitno je olakšano oduzimanje imovine za koju se smatra da je stečena kriminalom. Riječ je ponajprije o takozvanom proširenom oduzimanju imovinske koristi, odnosno zapljeni svega za što okrivljenik ne može dokazati legalno podrijetlo. No, ovakvo pravilo ograničeno je na kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije.

Slučaj Darka Marinca, iz afere Podravka, govori da je pomak napravljen i oko onemogućavanja 'skrivanja' imetka. Njegove dvije kuće, vikendicu i dionice od blokade nije spasilo prebacivanje na djecu, a zaplijenjeno je i 800.000 kn dionica koje je prebacio na treću osobu. Dio pravnika smatra da bi pod hitno trebalo osnovati posebnu agenciju po uzoru na Srbiju, no odluku o tome uskoro bi trebala donijeti premijerka Jadranka Kosor. Prema riječima ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, o toj je temi prošloga tjedna održan ozbiljan sastanak i iskristalizirale su se dvije opcije.

Jedna je da takvom imovinom upravlja Središnji ured za upravljanje državnom imovinom, a druga da se osnuje posebna agencija koja bi se uz upravljanje oduzetom imovinom bavila i prevencijom. Posebna radna skupina kojoj je na čelu sudac Ivan Turudić priprema prijedlog zakona za moguća rješenja.

'Europska iskustva govore da jedna trećina država ima posebnu agenciju koja upravlja imovinom oduzetom u kaznenim postupcima', kaže ministar Šimonović. Prema srpskom modelu koji bi rado vidjeli oni koji se korupcijom i organiziranim kriminalom bave u praksi, formirala bi se posebna agencija na čije bi se čelo postavljala osoba koja zadovoljava posebne kriterije.

U Srbiji na čelo 'Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom' može doći samo pravnik ili ekonomist koji ima najmanje devet godina radnog iskustva, državni je službenik i nije član nijedne političke stranke.

Direkcija je u sastavu Ministarstva pravosuđa i njezina je obveza da 20 posto vrijednosti oduzete imovine preraspodijeli u korist financiranja rada suda, javnog tužiteljstva, policijske jedinice koja se bavi financijskim istragama te same Direkcije.

Direkcija je u Srbiji u funkciji od 1. ožujka ove godine, a prva imovina koja joj je povjerena na upravljanje uzeta je nasljednicima vođa zemunskog klana, Dušana Spasojevića i Milu Lukovića

Od toga datuma u Srbiji je na snazi i posebni zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Po njegovu je slovu suprugama Spasojevića i Lukovića uzet građevinski projekt vrijedan oko 8,5 milijuna eura.

U Hrvatskoj je, pak, prva presuda po kojoj je oduzeta imovina za koju se nije moglo dokazati legalno podrijetlo donesena nedavno.

Riječ je o slučaju Dubai u sklopu kojega je porezniku Zdravku Markaču i njegovoj majci Štefaniji, na koju je prebacivao imetak, oduzeta vrijednost od 3,5 milijuna kuna za koju se smatra da je stečena ilegalno, a Zdravko Markač nije mogao dokazati suprotno.