PREDAO 35.000 POTPISA

Plenković o PPD-u: Tražit ću odgovornost!

06.07.2016 u 12:54

  • +10

Andrej Plenković dostavio je potpise za kandidaturu za predsjednika stranke

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Bionic
Reading

Andrej Plenković prikupio je dovoljno potpisa članova HDZ-a, kojima potvrđuje svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Plenković je zasad, uz Aleksandra Makovca koji se kandidirao iz protesta, jedini kandidat na izborima koji bi trebali biti održani 17. srpnja

Plenković je poput svih drugih kandidata trebao prikupiti minimalno 5.000 potpisa, no prikupio ih je preko 35.000 te ih predao u središnjici HDZ-a.

'Zahvaljujem svima koji su dali potpis i nadam se da će središnje izborno povjerenstvo utvrditi korektnost', kazao je. U središnjicu stranke stigao je u pratnji glasnogovornika Davora Stiera i šefa izbornog stožera, generala Damira Krstičevića.

Plenković je u obraćanju novinarima nakon predaje potpisa kazao kako će u petak predstaviti svoj program te kako mu je plan do 17. srpnja i unutarstranačkih izbora obići sve županije i razgovarati s članstvom te predstaviti svoj program.

Upitan je li mu žao što, kako se čini, neće imati ozbiljnog protukandidata na izborima, Plenković je kazao: 'Volio bih da se još netko kandidirao, to bi bilo dobro za jačanje unutarstranačke demokracije i dijalog, ali to je odgovornost svakog člana.'

Što se tiče eventualnih koalicija za parlamentarne izbore, Plenković kaže da će s potencijalnim partnerima razgovarati nakon što bude izabran za predsjednika. 'Prije svega sam koncentriran na HDZ. Kada postanem predsjednik stranke, tada mogu s punim legitimitetom odlučivati i konzultirati se s partnerima je li bolje da idemo sami na izbore ili s koalicijskim partnerima. Mislim da je u prethodnoj koaliciji bilo dobrih elemenata suradnje', rekao je Plenković.

Zasad ne misli zamrznuti mandat u Europskom parlamentu. 'Moj mandat traje, je l' netko zamrzavao mandat u Saboru zbog izbora? Kada prođu izbori, onda ćemo vidjeti', rekao je Plenković.

Iako se spekulira o zaokretu koji bi HDZ mogao napraviti pod njegovim vodstvom, na pitanje hoće li HDZ sada biti bliži centru nego desnici, Plenković kaže: 'HDZ će bit ono što jest, a to je stranka desnog centra, narodnjačka stranka utemeljena na demokršćanskim vrijednostima.'

Plenković je, nakon što je Nacional objavio priču o pozajmici PPD-a HDZ-u, zatražio od glavnog tajnika stranke izvještaj o financiranju stranke. 'Bitno je da se ne radi samo o tome je li pozajmica bila zakonita - stvar je političkog odabira od koga se i zašto uzima. Nije uobičajeno to da članovi Predsjedništva nisu bili obaviješteni o pozajmici i ako stranka nije bila obaviještena o tome, kako pišu mediji, tražit ću političku odgovornost od onih koji su tada vodili stranku i onih koji su donosili odluke', kazao je Plenković.

Plenković ističe da se HDZ mora financirati transparentno i u skladu sa Zakonom o financiranju političkih stranaka te svi u vodstvu stranke moraju znati na temelju čega se stranka financira.

Iako je već osnovana skupina za izmjenu Statuta stranke, kojime bi se među ostalim smanjile i ovlasti predsjednika stranke, Plenković smatra da takve promjene ne treba raditi prije parlamentarnih izbora. 'Izmjene statuta nisu prioritet 70-ak dana prije izbora. To pitanje nije potrebno. Ne vidim potrebu da se Statut mijenja prije parlamentarnih izbora', kazao je Plenković.

HDZ-ov europarlamentarac prvi je najavio svoju kandidaturu, a iako su se u kuloarima spominjali drugi kandidati, oni su redom svi odbacili mogućnost kandidiranja - Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Darko Milinović, Miro Kovač te jučer i Zlatko Hasanbegović.

Hasanbegović je, među ostalim, poručio kako su njegova 'savjest i političko-nacionalna odgovornost presudili su u donošenju konačne odluke da ni na koji način ne sudjelujem u izboru novoga predsjednika HDZ-a'. Plenkoviću je, pritom, poželio 'sreću, političku mudrost i izbjegavanje zamki'.

435289,435268,435047,434578