O SVEMU DOZNAO IZ MEDIJA

Butković: Tražit ću objašnjenje u stranci o pozajmici

05.07.2016 u 14:00

Bionic
Reading

HDZ je od PPD-a pozajmio 4,2 milijuna kuna i mora ih vratiti, poručio je u novom broju Nacionala Pavao Vujnovac, vlasnik tvrtke Energia Naturalis, krovne tvrtke koja okuplja niz tvrtaka okupljenih oko javnosti najpoznatijeg Prvog plinarskog društva. HDZ službeno zasad nema komentara, no uoči užeg kabineta Vlade slučaj su komentirali HDZ-ovi ministri, neki i visoki dužnosnici HDZ-a

Da o pozajmici ne zna ništa, novinarima je pred Vladom ustvrdio potpredsjednik HDZ-a i tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

'Nisam znao za taj podatak, pročitao sam to u medijima. Očekujem reakciju stranke. Apsolutno ću tražiti objašnjenje jer mi to nalažu i funkcija i odgovornost prema ljudima', kazao je, kako prenosi N1, Butković.

Upitan je i je li nezgodno za HDZ da posuđuje novac od tvrtke koja posluje zahvaljujući ruskom kapitalu, na što je kazao: 'Ne znam čija je ta tvrtka i s čijim kapitalom posluju.' No, priznaje, 'ako se tako piše, to je vjerojatno tako'.

Podsjetimo, prema pisanju Nacionala, odnosno u intervjuu tom listu Vujnovac je kazao kako je zatražio prije nekoliko dana da mu HDZ vrati 4,2 milijuna kuna, koliko je ta stranka posudila 2013. i 2014. godine.

Taj iznos, piše u najnovijem broju Nacional, Vujnovac je posudio HDZ-u na izravnu zamolbu Milijana Brkića, tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, koji je nakon odlaska Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika te stranke u prijelaznom razdoblju, kao njegov donedavni zamjenik, privremeno postao čelni čovjek HDZ-a.

Novac je, rekao je Vujnovac za Nacional, još 2013. posudio preko tvrtke Gas Trading uz 7,5 posto kamate. Ugovor o pozajmici istekao je 30. lipnja, a nakon toga je HDZ-u poslana obavijest da treba vratiti novac.

Brkić je, piše Nacional, zatražio pozajmicu bez odluke i znanja Predsjedništva HDZ-a.