Hrvatska MUTNI POSLOVI

Rukometaši čačkaju mečku oko Arene

'Rukometaši neka se bave rukometom, a projektiranje Arene neka ostave projektantima i izvođačima radova. Neka ne čačkaju mečku jer bi svašta moglo izaći na vidjelo', kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Da podsjetimo, prošlotjedna inspekcija Međunarodnog rukometnog saveza (IHF) utvrdila je da dvorana za zagrijavanje u Areni nije propisanih dimenzija 42 puta 22 metra, već manja, te bi je trebalo širiti kako bi zadovoljila standarde, jer kad se to ne bi napravilo, navodno bi pod upitnik došlo organiziranje SP-a u rukometu, kojem je Hrvatska domaćin sljedeće godine.

Izrečeno prošlog tjedna, službeno je postalo jučer, kada je u HRS, barem oni tako tvrde, stiglo pismo iz IHF-a u kojem upozoravaju na nedostatke.

'Ja nikakvo pismo nisam dobio. Nema govora ni o kakvom proširenju. Pa da sad izvođač to ide napraviti, dvorana nikada ne bi prošla tehnički pregled koji je za desetak dana. Stoga preporučam izvođačima da ne odstupaju ni milimetra od projekta, a Hrvatska će biti domaćin prvenstva', decidiran je bio Bandić.

Od glasnogovornika Ingre, glavnog izvođača radova, Danka Debana, doznajemo da od projekta u ovoj fazi radova nema odstupanja, ali isto tako saznajemo da su HRS i IHF bili otpočetka upoznati s projektom i da tada nikakvih primjedbi nije bilo.

 'Pomoćna dvorana trenutno ima dimenzije 37,4 puta 22,7 metara. Sve do posljednjeg dolaska inspekcije bilo je u redu i sad je to najednom postao problem. U IHF-ovu pravilniku nigdje se ne spominje da pomoćna dvorana mora biti veličine rukometnog igrališta.

Mi u ovoj fazi projekt ne možemo mijenjati. Uostalom, dvorana je dobila certifikat IHF-a za OI u Ateni, jer projekt zagrebačke Arene je otkupljen od grčkog Dekatlona i prilagođen za Zagreb', kazao je Deban.

Leon Kalin iz IHF-a, koji je predvodio inspekciju, kaže da mu je obećano da će se sve riješiti te da za to postoje tehničke mogućnosti.

'Od svih dvorana u kojima će se prvenstvo igrati, jedino smo u zagrebačkoj uočili taj problem. Trenutne dimenzije pomoćne dvorane su 33 puta 22 metra. Nedostaje dužine kako bi se momčadi mogle zagrijavati u jednakim uvjetima u kojima će i igrati. Vjerujem da će se to riješiti jer Hrvatska je i dosad napravila ogroman posao. Ne znam kako moji prethodnici koji su ranije dolazili u inspekciju nisu uočili taj nedostatak', kazao je Kalin.

Na pitanje koje smo nekoliko puta ponovili je li u uvjetima IHF prije početka gradnje Arene stajalo koliko veliko mora biti pomoćno igralište, Kalin nije znao odgovoriti, već je samo dodao da je on u cijeli posao uskočio nakon što je preminuo Aleksandar Kožukov.

Što se točno krije u pozadini novog skandala oko zagrebačke Arene može se samo pretpostaviti. Moguće je da se radi samo HRS-ovom bacanju klipova pod Bandićeve noge, jer je sasvim izvjesno da Grad ni u sljedećoj godini neće sagraditi rukometni dom, čiju je gradnju dopredsjednik HRS-a Zoran Gobac svojedobno pokušao progurati kao dio uvjeta za dobivanje SP-a. Međutim, ako je u cijelu priču upleten i IHF, onda se u pitanje dovodi i njegova vjerodostojnost.

S druge strane nije isključena varijanta da je do propusta došlo kada je od grčkog Dekatlona, premda su od Bandića do Gopca svi tvrdili da je riječ o potpuno novom, otkupljen projekt Arene.

Naime, uvjet za dimenzije pomoćne dvorane IHF je uveo za OI u Pekingu, a kako je projekt ZG Arene nastao prije OI u Ateni, nije isključeno da se u brzini zaboravilo da postoji uvjet za pomoćno igralište. No, to je samo dio mutnih priča koje otpočetka prate organizaciju SP-a o kojima je tportal.hr već pisao.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr