NEODGOVORNOST VLASTI

Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom istekao mandat, ali Ured nastavlja rad

01.07.2016 u 23:12

Bionic
Reading

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom priopćeno je u petak kako taj ured normalno radi te nastavlja postupati po pritužbama osoba s invaliditetom u zaštiti njihovih prava i interesa, unatoč tome što novi pravobranitelj zbog krize vlasti nije imenovan nakon isteka mandata prve pravobraniteljice Anke Slonjšak

'Od 30. svibnja Hrvatska nema pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom, budući da je toga dana istekao osmogodišnji mandat Anki Slonjšak, a procedura imenovanja pravobranitelja za naredno osmogodišnje razdoblje nije dovršena prije izglasavanja nepovjerenja Vladi i odluke o raspuštanju Sabora'.

Uz podsjećanje kako se 1. srpnja navršava osam godina od početka rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u priopćenju se ističe i kako Slonjšak po prvi puta u osam godina nije osobno na sjednici Sabora predstavila redovito godišnje izvješće o radu Ureda za 2015. godinu.

'Polazeći od značenja koje upravo osoba pravobranitelja ima za osobe s invaliditetom, iskazujemo razumijevanje za nezadovoljstvo i razočaranje osoba s invaliditetom zbog novonastale situacije, ali napominjemo da Ured za sada neometano djeluje', poručili su iz Ureda koji trenutno zastupaju zamjenici pravobranitelja do isteka njihovih mandata, odnosno do polovice listopada ove godine.