LEKCIJA PRAVNIKU

Šprlje žestoko spustio Miljeniću: Mi ne zapošljavamo!

01.07.2016 u 13:23

Bionic
Reading

Tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje odgovorio je, za tportal, na optužbe koje je na račun tehničke Vlade Tihomira Oreškovića i njega osobno iznio bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić zbog javnog natječaja za glavnog tajnika ministarstva, upozoravajući da tehnička Vlada ne smije imenovati glavnog tajnika, i to na mandat od četiri godine. Šprlje napominje da je natječaj bio datiran od 23. svibnja, dakle više od 20 dana prije izglasavanja nepovjerenja Vladi Tihomira Oreškovića

'Da je gospodin Orsat Miljenić u cijelosti pročitao tekst natječaja, vidio bi da je natječaj Ministarstva pravosuđa za glavnog tajnika u Ministarstvu Klasa: 112-02/16-01/124, Urbroj: 514-02-01-01-16-07 datiran od 23. svibnja 2016. godine, dakle više od 20 dana prije izglasavanja nepovjerenja Vladi Tihomira Oreškovića, odnosno u vrijeme kada je Vlada Republike Hrvatske još uvijek imala ovlaštenja obavljati sve poslove iz svog djelokruga', odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa na Miljenićeve optužbe.

Pojasnili su da razlog vremena objave natječaja 29. lipnja 'uopće ne znači da je Ministarstvo pravosuđa tada predalo oglas, već je natječaj predan na objavu Narodnim novinama ranije – prije izglasavanja nepovjerenja Vladi'.

Podsjetimo, Miljenić je za Jutarnji list izjavio da je 'posljednji primjer nedopuštenog ponašanja tehničke Vlade Tihomira Oreškovića potez njegovog nasljednika ministra Ante Šprlje jer je u Narodnim novinama od srijede objavljen natječaj za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva pravosuđa'. Glavnog tajnika imenuje Vlada, i to na mandat od četiri godine, a tehnička Vlada to ne smije činiti, istaknuo je Miljenić, dodajući da je to zakonom izričito zabranjeno.

Glavnog tajnika izabrat će i imenovati nova Vlada

'Za razliku od svog prethodnika Orsata Miljenića, koji za navedeno radno mjesto nije raspisao natječaj nakon što je isto upražnjeno 2015., a koje je iznimno bitno za organizaciju rada svakog ministarstva, pa tako i pravosuđa, ministar Šprlje dao je nalog za raspisivanjem natječaja prije isteka danog ovlaštenja za obavljanje poslova službenici Ministarstva, i daleko prije izglasavanja nepovjerenja Vladi, što je uobičajena i zakonom utemeljena praksa', odgovaraju iz Samostalnog odjela za odnose s javnošću Ministarstva pravosuđa.

Navode da Ministarstvo pravosuđa, pa ni Vlada RH neće vršiti izbor i imenovanje za glavnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa, niti je to bio plan činiti kada Vlada ne može donositi takve odluke. Odluku o izboru i imenovanju glavnog tajnika će dakle raditi nova Vlada kada se formira.

Za difamacije može postojati i odštetna odgovornost

'Gospodin Orsat Miljenić bi trebao znati, bar kao pravnik, ako ne kao bivši ministar, da neosnovanim korištenjem izraza 'nedopušteno ponašanje' za nekog difamira tu drugu osobu, za što pored drugih vrsta odgovornosti, može postojati i pravna, odnosno odštetna odgovornost', upozoravaju iz Ministarstva.

'Za razliku od bivšeg ministra Miljenića, ministar Ante Šprlje nikad nikom nije davao obećanja da će zaposliti nečije kadrove ili kadrove neke stranke, a kao što je to primjerice radio gospodin Miljenić obećavajući članovima SDP-a da će na natječaju za pravosudnu policiju biti primani samo njihovi ljudi. O navedenome postoje i jasne video snimke koje je šira javnost već imala prilike vidjeti', podsjećaju iz Ministarstva pravosuđa, naglašavajući da svatko zainteresiran može u Ministarstvu pravosuđa i fizički izvršiti uvid i provjeriti kada je tekst natječaja izrađen, odnosno vidjeti da je i procedura raspisivanja i objave javnog natječaja krenula prije izglasavanja nepovjerenja Vladi.