GUŽVA NA DESNOM CENTRU

'Milijan Brkić je u Splitu zvučao kao Mahatma Gandhi'

01.07.2016 u 07:41

Bionic
Reading

Izbori će vjerojatno biti 11. rujna, a neslužbena kampanja je već počela. Hoće li biti prljava ili pomirljiva? Hoće li unutarstranački izbori pomoći ili odmoći HDZ-u? Tko će biti članovi koalicija na ljevici i desnici? U HRT-ovom Otvorenom su gostovali: Tomislav Tolušić (HDZ), Matija Posavec (HNS) i novinari Boris Rašeta i Tihomir Dujmović

Iduće će ankete s ovim novim strujanjem u HDZ- u pokazati da je HDZ opet vodeća stranka, rekao je Tomislav Tolušić. Kandidature za predsjednika stranke mogu se predati do 6. srpnja, ali za sada je Plenković jedini kandidat. Mislim da je on odlično rješenje za HDZ i, kako se meni čini, u stranačkim kuloarima i široj javnosti postoji konsenzus da on može voditi HDZ u smjeru u kojem treba ići- pobjednički. Razgovori s koalicijskim partnerima iz Domoljubne koalicije su počeli, sve je vrlo korektno, bez ikakvih ucjena, rekao je.

Boris Rašeta osvrnuo se na neke nove grupacije na političkoj sceni. Milan Bandić pokušava formirati neku vrstu alternative Mostu, on pokušava napraviti jedan savez gradonačelnika, gdje bi bio on, Ivo Baldasar, Mirko Duspara i još neki iz manjih gradova. Smatra kako neki elementi za uspjeh tu postoje, kao što su velika gradska sredstva. Pojavit će se gužva na desnom centru, rekao je. Rezultati izbora u rujnu neće biti tako izvjesni kako se činilo do prije tjedan dana, smatra.

Meni se čini da će utakmicu dobiti onaj tko igru razvuče po bokovima, rekao je Tihomir Dujmović. Smatra da je za HDZ ključno kako će se unutarstranački HDZ pozicionirati prema vlastitoj desnici. Nakon smrti dr. Franje Tuđmana HDZ je uvijek s tim imao problema, pogotovo nakon odlaska Ivića Pašalića. Kod Ive Sanadera je desnica bila u kućnom pritvoru na neki način. Rekao je da se plutanje od lijevog do desnog u HDZ-u događalo 15 godina. Ako Plenković sa svojom diplomatskom karijerom i svime onime što donosi, uz sebe bude imao dva sidra poput Stiera i Hasanbegovića, sasvim sigurno će u centru uzeti dobar dio glasova. Sa ova dva desna sidra HDZ može vrlo lako na desnici pokupiti sve ono što bi htio pokupiti, dodao je.
Kasnije je rekao i da bi bilo normalno da se, osim Plenkovića, pojavi još neki kandidat. Izbori s jednim kandidatom su nasljeđe komunizma i ne znam gdje se još glasuje tako, u Koreji možda.

HNS još nije donio odluku s kime će na izbore, ali će o tome raspravljati ovaj vikend, rekao je Matija Posavec. Sve su opcije otvorene pa tako i samostalan izlazak na izbore. Ajmo otvoriti u potpunosti karte, neka svaka stranka veli s kim će ići prije izbora, s kim će ići nakon izbora, tko su kandidati za ministre- imenom i prezimenom, rekao je kasnije.

Smatra kako je sada prilika da političke stranke, mediji, analitičari i cijelo društvo poprave sve što je bilo loše. Kampanja bi trebala biti uljuđena i temeljiti se na programima, ne ideologijama. Rekao je kako ima više nego dovoljno tema o kojima bi trebalo raspravljati u izbornoj kampanji i istaknuo problem prijevoza srednjoškolaca. Iako nova školska godina počinje za dva mjeseca, još se ne zna hoće li srednjoškolci imati financiran prijevoz. Da roditelj ili taj učenik zna da ga od jeseni čeka i dalje sufinancirajne ili potpuno financiranje prijevoza, možda bi ta obitelj otišla na Jadran, na godišnji. Tolušić je rekao da će se prijevoz učenika riješiti u idućih desetak dana te da će se financirati na isti način kao i do sada. Kasnije je na pitanje o obećanih 1000 eura za bebe rekao da će se i to pokušati uskoro riješiti uskoro.

Gosti su raspravljali i o ideologiji. Političari bi svi bježali u centar, izbjegavajući odgovore na ideološka pitanja, rekao je Dujmović. Pitanje hoćete li ukinuti Titov trg ne može imati centristički odgovor- možda.Rašeta se složio da nema mjesta neutralnosti i nadodao da će, kakve god stavove zauzme, Plenković vratiti Hrvatsku u 2016. godinu. Osvrnuo se na govor Milijana Brkića na skupu europskih pučana u Splitu, za koji kaže da je bio u potpuno novim tonovima. Ja sam imao dojam da slušam Mahatmu Gandhija.