IZBORI U STRANCI

Kovač: Vrlo skoro ću se izjasniti o kandidaturi za šefa HDZ-a

30.06.2016 u 20:49

Bionic
Reading

Hrvatska je izašla iz arbitražnog postupka za rješavanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije i taj postupak za Hrvatsku više nije relevantan, kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač nakon što je Arbitražni sud odlučio nastaviti arbitražu, a komentirajući izjavu SDP-ova Joška Klisovića koji je podsjetio da Vlada u tehničkom mandatu ne bi trebala mijenjati hrvatske veleposlanike, kazao je da je Vlada već donijela odluku o njihovom opozivu

'Mi očekujemo da u Hrvatskom saboru neki veleposlanici budu opozvani. Znači Vlada je već donijela odluku o njihovom opozivu i sada je na saborskom odboru da i opozove veleposlanike i da se ta odluka potvrdi u Hrvatskom saboru', rekao je Kovač dodavši da postoji u hrvatskoj Vladi i nekoliko odluka prijedloga imenovanja.

'Bilo bi dobro da se taj proces nastavi, da se barem ono što se tiče Sabora odradi jer Hrvatski sabor nije raspušten, on će biti raspušten 15. srpnja', podsjetio je, a upitan kada će se izjasniti o svojoj eventualnoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a i je li odustao od te kandidature, Kovač je kratko rekao: 'Vrlo skoro ću se o tomu izjasniti.'

Na upit što misli u velikoj koaliciji između HDZ-a i SDP-a, on je rekao kako trenutačno o tomu ne misli ništa jer su sada izbori za predsjednika stranke nakon kojih će HDZ, po njegovim riječima, krenuti vrlo aktivno u izbornu kampanju i poručio: 'Želimo na izborima postići pobjednički rezultat'.

Što se pak tiče arbitražnog postupka i odluke Suda, kazao je da on 'više nije relevantan. Hrvatska više nije stranka u postupku i izašla je iz postupka i, prema tome, mi više ne komentiramo nakane arbitražnog suda, koji je svojim postupcima narušio vlastiti ugled na međunarodnom planu', rekao je Kovač novinarima kasno poslijepodne u Split u stanci zatvorene Ljetnje škole u 'Mediteran -Geopolitika i Europske integracije, izazovi i prigode'.

U školi je održao govor o, kako je rekao novinarima, odnosima između Europske unije i Sjeverne Amerike i nužnosti suradnje EU, SAD i Kanade zaključivši: 'Važno je da nastavimo surađivati jer mi smo jedna velika obitelj, dijelimo iste vrijednosti i povezani smo. Sjeverna Amerika je napučena ljudima podrijetlom iz Europe i moramo toga biti svjesni'.