PRED HOTELOM PORIN

Orepić dočekuje migrante koji su pristali živjeti u Hrvatskoj

30.06.2016 u 19:45

Bionic
Reading

Dolazak prve skupine migranata iz Republike Italije u Prihvatilište za tražitelje azila Porin očekuje se u petak oko 13 sati, najavili su u četvrtak iz Odnosa s javnošću Ravnateljstva policije. Migrante će ispred Prihvatilišta Porin dočekati tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević Medijima je omogućeno snimanje događanja, kao i prostora Prihvatilišta uz stručno vodstvo voditeljice Anite Dakić. Pozivamo predstavnike medija da ispred prihvatilišta dođu do 12:30 sati.

Podsjetimo, u svibnju je bilo najavljeno da će iz Italije u Hrvatsku biti premješteno 10 izbjeglica. Iz Grčke u Hrvatsku planirano je premještanje također 10, a izravno iz Sirije 30 ljudi.

Zemlje članice Europske unije obvezale su se da će olakšati teret Italiji i Grčkoj, zemljama na vanjskim granicama EU-a i rasporediti izbjeglice sukladno mogućnostima svake pojedine članice. Riječ je o programu premještanja izbjeglica iz rubnih članica u ostale zemlje. Također su dogovorili i program preseljenja izbjeglica izravno iz trećih zemalja u EU.

Hrvatska bi iz oba programa trebala primiti oko 1.600 ljudi u dvije godine.

Izbjeglice će boraviti u hotelu Porin dok im Ministarstvo socijalne politike ne nađe smještaj u Zagrebu, Rijeci i Splitu.