ŽIVJELA HRVATSKA, ŽIVJELA EUROPA

Brkić ukrao šou Plenkoviću i nagovijestio opaki zaokret HDZ-a

30.06.2016 u 14:22

Bionic
Reading

Zamjenik predsjednika HDZ-a i privremeni prvi čovjek te stranke Milijan Brkić u Splitu je neočekivano i nenajavljeno nastupio na skupu Europske pučke stranke kao jedan od uvodnih govornika. Originalno je to trebao biti Tomislav Karamarko kao potpredsjednik Vlade, no nakon njegove ostavke Brkić je uskočio i održao za njega neuobičajeno umjeren govor

'Program skupa se sastavljao prije četiri mjeseca, tada nismo bili vizionari', objasnio nam je svoje uskakanje u protokol. Za govornicom je Brkić najavio svojevrsni novi smjer HDZ-a: stranački se prvaci, kaže, 'ne smiju odnaroditi kada postanu nositelji zakonodavne i izvršne vlasti. 'Javlja se sve snažnija populistička retorika koja je lažna i štetna za dugoročan razvoj. Prestanimo se baviti uljepšavanjem prošlosti, okrenimo se sadašnjosti i budućnosti', rekao je Milijan Brkić i najavio da HDZ više ne želi komunicirati prema javnosti s porukama da su druge stranke loš odabir.

'Našim programom, radom i aktivnošću nametnut ćemo se kao pravi odabir, nećemo graditi povjerenje prema HDZ-u na nepovjerenju prema drugima', objasnio je. 'HDZ je državotvorna stranka i pod njenim vodstvom stvorena je hrvatska država. Prošli smo teška vremena, ali sada smo punopravna članica euroatlantskog saveza i nastavimo u tom smjeru. Idemo našim programom, radom i inventivnošću nametnuti se kao izbor, ali ne tako da omalovažavamo druge političke stranke', kazao je Brkić i svoj govor zaključio riječima 'živjele naša Hrvatska i naša Europska unija'. Nakon skupa upitali smo ga znače li ove riječi okretanje smjera HDZ-a s desnice prema centru.

'Ja uvijek apeliram na budućnost i ono što ćemo ostaviti djeci i unucima, naravno ne zanemarujući ono što smo prošli. Treba uvažavati učenje iz prošlosti, ali prestanimo je uljepšavati: ona je takva kakva jest', odgovorio je. Ovakva retorika, dodaje otvoreno, nije u funkciji unutarstranačkih izbora - ali jest u funkciji parlamentarnih. 'Sve je u njihovoj funkciji', kazao je.

Brkić je s novinarima ponovno igrao ping-pong i na pitanje je li odustao od kandidature za šefa stranke odgovorio kako to nikada nije ni najavljivao. 'Rekao sam da ću vam javiti odluku do kraja ovog tjedna, a danas je tek četvrtak...', neodređeno je kazao. Andrej Plenković po njemu je najizvjesniji kandidat za predsjednika HDZ-a, što ne znači da ih neće biti još: 'Koliko znam, ima još nekih prikupljenih potpisa i vidjet ćemo hoćemo li imati jednog, dva ili tri kandidata. Za razvoj demokracije je dobro da ih bude što više', smatra Brkić.

Potvrdio je da će HDZ mijenjati svoj statut, ali prije svega zbog želje članstva za većom unutarnjom demokracijom i jačanjem tijela stranke, a ne dezavuiranja uloge budućeg predsjednika. O velikoj koaliciji s SDP-om zasad nema govora, a s partnerima iz Domoljubne koalicije upravo se pregovara - no nikoga se, pa ni HSS, ne drži za ruku.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković burno je pozdravljen na skupu europskih pučana, a u svom govoru podržao ga je i šef EPP-a Manfred Weber.

'Očekujem prijateljsku i stručnu pomoć HDZ-u u naporima da u iduća dva mjeseca stranka izađe iz svojevrsne krize i ponovno postane najsnažnija politička snaga u državi, čvrsto vezana na svoju političku obitelj', pozvao je Plenković. Spomenimo da se na skupu EPP-a u Splitu pojavila i Željka Markić iz udruge U ime obitelji i stranke Projekt domovina. Nije bilo sasvim jasno od koga je dobila pozivnicu, niti je najavljena kao jedan od govornika, ali sama nam je kazala da će nastupiti kao govornika na jednom od okruglih stolova posvećenih demografiji.