TEŠKE OPTUŽBE

Grbin: Smijenjeni ministri krše Ustav i Zakon o Vladi

30.06.2016 u 12:39

Bionic
Reading

Članovi Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin i Mihael Zmajlović upozorili su danas da smijenjena Vlada premijera Tihomira Oreškovića oteže s podnošenjem ostavke i krši Ustav te članak 7. Zakona o Vladi, koji u ovakvoj situaciji dopušta obavljanje isključivo tehničkih poslova. Na konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a Grbin i Zmajlović ocijenili su postupanje tehničke Vlade nedopustivim te na konkretnim primjerima pokazali gdje je tehnička Vlada izašla iz propisanih ustavnih i zakonskih okvira

'Ministar Šustar, koji je do sada odbijao provoditi Zakon o sportu, sad kreće u izmjene Zakona o sportu, valjda kako bi se dodvorio svom gazdi Mamiću', rekao je Grbin. U poteze na koje Vlada više nema pravo Grbin je uvrstio i 'prekidanje mjera poticanja zapošljavanja' te kadroviranje u javnim poduzećima 'na način koji je zabranjen i običnim vladama'.

'Ministar Orepić u trgovačkom društvu AKD-u smijenio je upravu, a da nije imenovao novu. To je Orepiću, ministru koji je smijenjen, potpuno normalno!' upozorio je Grbin. Problematične su i promjene Plana gospodarenja otpadom koji je izuzetno financijski značajan za RH, jer teži stotine milijuna eura.

Grbin upozorava da Vlada, koja je smijenjena izglasavanjem nepovjerenja u Hrvatskom saboru, nema apsolutno nikakvog dodira s realnošću te se pravi da se ništa nije dogodilo umjesto da odrađuje samo tehničke i neodgodive poslove.

Hrvatskoj prijeti suspenzija programa Kohezija i konkurentnost

Istovremeno, Vlada nije bila u stanju donijeti izmjene dviju uredbi iz područja zaštite okoliša zbog čega Hrvatskoj prijeti suspenzija cijelog jednog operativnog programa, upozorio je Zmajlović. Hrvatska Vlada je do 30. lipnja trebala, a nije, ispuniti određene uvjete kako bi mogla povući 6,8 milijardi kuna iz operativnog programa Kohezija i konkurentnost, objašnjava.

'Zašto se nisu ispunili uvjeti nužni za provedbu operativnog programa, a lomi se preko koljena donošenje Plana gospodarenja otpadom i to suprotno nizu zakonskih propisa – Zakona o pravu na pristup informacija, a Zakona o zaštiti okoliša i Aarhuske konvencije', ističe Zmajlović navodeći da se plan donosi 'preko noći' bez, zakonom propisane, javne rasprave.

A taj je plan, dodaje, izazvao niz kontroverzi i kritika stručne javnosti te kritike Europske komisije koja je, kaže, postavila pitanje kako 90 postrojenja koje sde planira u Hravstkoj mogu biti jeftinija od 13 psotrojenja. 'Tko će plaćati višestruko veću cijenu odvoza komunalnog otpada, a da u tom nacrtu plana nema aspolutno nikakve brojke niti ekonomske analize?', pita Zmajlović.

'Velika koalicija nije moguća'

Odgovarajući na pitanja novinara, Grbin je kazao da velika koalicija s HDZ-om nije moguća.

'Kako bi bila moguća velika koalicija sa strankom u kojoj najveći broj glasova dobivaju ljudi poput Hasanbegovića, koja i sada kad je izgubila mandat u Saboru donosi odluke koje će Hrvatskoj nanijeti milijunsku štetu?' zapitao je Grbin, dodajući da SDP priprema svoj izborni program, da ih programi drugih stranaka ne zanimaju i da će se sastav izbornih lista definirati 'kada za to dođe vrijeme'. Potvrdio je da SDP razgovara s HSS-om oko mogućeg koaliranja, a na pitanje je li SDP 'spreman 'žrtvovati' Zorana Milanovića, s obzirom na to da je čelnik Mosta Božo Petrov izjavio da ne želi koalirati s SDP-om dok mu je Milanović na čelu, Grbin je rekao da Petrov kontinuirano radi svoju kampanju i da za komentar njegovih izjava treba pitati njega samog.