PRAVAŠI OTUŽUJU

'Iza napada na Đapića stoje Glavaš i HDZ'

30.12.2008 u 09:28

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik HDZ-a, u jednom osječkom restoranu, rekao je prije tri tjedna Anti Đapiću kako u danima koji predstoje može očekivati lavinu napada. Nije to bila ni prijetnja, već informacija kakve političari često razmjenjuju

Đapić nije morao dugo čekati da se najava obistini: prvo je u Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora stigao zahtjev za ukidanjem Đapićeva imuniteta zbog kaznenog postupka koji se vodi na Županijskom sudu u Zagrebu, piše Jutarnji list 

Potom je u osječkom dnevnom listu bliskom Branimiru Glavašu osvanuo plaćeni oglas anonimnog naručitelja u kojem je, pod naslovom "Đapiću! Gdje je granica između morala i kriminala?" preko cijele stranice objavljen faksimil ugovora s Kamen Ingradom, zbog kojega se i provodi ona istraga na zagrebačkom Sudu; na kraju i policija i državno odvjetništvo u Osijeku potvrdili su da istražuju nerazmjer između Đapićevih primanja i imovine.

Za Đapića kompromitirajući ugovor s Vladom Zecom, bivšim većinskom vlasnikom Kamen Ingrada, trenutačno na izdržavanju kazne u Lepoglavi, potpisan je prije gotovo pet godina, 30. siječnja 2004.

Kad se ugovor prvi put pojavio u javnosti i sam Zec, koji je tada još bio u HSP-u i na slobodi, rekao je da je riječ o besmislici. U kampanji za prošle parlamentarne izbore nitko nije spominjao ugovor u kojem se Zec, navodno, obvezuje Đapiću "isplatiti kupoprodajnu cijenu stana u Zagrebu", te "izvesti sve građevinske radove za renoviranje obiteljske kuće prema projektu naručitelja". Đapić zauzvrat osigurava Zecu "unaprijed dogovoreni položaj unutar HSP-a", "obvezu rješavanja problema vezanih uz 'Kamen Ingrad'.

Takav ugovor koji - pokaže li se da je autentičan - predstavlja dosad neviđen dokaz političke korupcije, nije nikome bio zanimljiv gotovo pet godina. I ne samo to: USKOK je 7. kolovoza 2008. odbacio prijavu protiv Đapića, uz tvrdnju da se ne radi o kaznenom djelu koje se goni po službenoj dužnosti. Ako je ugovor doista autentičan, kako je bilo moguće da se kaznena prijava odbaci i zašto se cijela priča ponovno aktivirala tek sada?

Đapić je u međuvremenu najavio kandidaturu za gradonačelnika Osijeka, ali i ponovno preuzimanje te funkcije 13. siječnja. Raspoloženje biračkog tijela u Osijeku, prema nedavnim anketama, vrlo mu je sklono. Iz izvora pravaškog vrha može se čuti da je upravo to motiv najnovijih napada na njega. Isti izvori tvrde da kampanja protiv Đapića odgovara i HDZ-u, kako bi se dokazalo Europi da je borba protiv korupcije krenula i u sferu politike, koja je do sada bila "zaštićena zona".

Pravaški vrh tvrdi da iza kampanje na njihova šefa ipak stoji rukopis HDZ-a i kako je iza toga namjera da se stranka do kraja uništi. Izvođenje radova međutim prepušteno je drugima. Prije svega, kažu, HSP-ovim otpadnicima, ali i nekim strankama koje se HDZ-u žele dodvoriti, misleći tu na Glavašev HDSSB.

Uvjereni su kako iza objavljivanja plaćenog oglasa stoji upravo HDSSB. Nude i dokaz: Glavaša je iznimno pogodila Đapićeva indiskrecija da mu je u pritvor, dok je ovaj navodno štrajkao glađu, nosio rum štanglice sakrivene u čarapama. Plaćeni oglas u novinama vraćanje je milo za drago.