'LOKALNI INTERES'

Orešković: Da se HDZ i SDP nekako dogovore, prvi bih im čestitao

30.06.2016 u 00:38

Bionic
Reading

U svakoj demokraciji zdravo je da dođu i formiraju se nove stranke i tako nove ideje dođu na tržište, kazao je tehnički premijer Tihomir Orešković istaknuvši da je na sastanku u Bruxellesu pitao slovenskog premijera Miru Cerara kako je on formirao novu stranku, a gostujući u RTL-u Danas kazao je da bi prvi čestitao HDZ-u i SDP-u kad bi se nekako dogovorili

Je li sazrelo vrijeme da dođe do velike koalicije HDZ-a i SDP-a, što navodno međunarodne institucije traže, a o čemu mediji u posljednje vrijeme često pišu? Na to je pitanje, odgovarajući u emisiji RTL Danas, Orešković odgovorio kako bi 'volio čuti koje su to međunarodne institucije i agencije koje su za tu veliku koaliciju'.

'Mislim da su tu više neki lokalni interesi da se to formira. Sjećam se svog prvog dana u Saboru, onih 13 sati gdje su, nažalost, teme bile ustaše, i komunisti i partizani. Ako bi se HDZ i SDP nekako dogovorili, ja bih im čestitao. Isto tako bih rekao da, kad sam bio u Bruxellesu, imao sam razgovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i kad sam njega pitao kako je formirao novu stranku, poruka je bila jasna - ovi koji su već bili lijevi ili desni nisu možda bili nešto novo, onda je on formirao novu stranku. Mislim da je u svakoj demokraciji zdravo da dođu i formiraju se nove stranke i da nove ideje dođu na tržište', kazao je Orešković.

Što se tiče njegove budućnosti na političkoj sceni i nagađanja da bi se mogao pridružiti Mostu nezavisnih lista, tvrdi da još nije donio odluku i da razmatra opcije: 'U pravo vrijeme sve će biti jasno. Sve opcije su još na stolu'.

S obzirom na to da je na prošloj sjednici Vlade bilo 40-ak točaka, a na idućoj će ih biti 20-ak što nailazi na brojne javne kritike uz upozorenja da nije u redu da se sada donose zakoni, Orešković je poručio da tu situaciju treba staviti u kontekst, a važno je da se preda zakone povezane s EU-om i za koje postoje rokovi: 'Nadam se će Sabor odraditi svoj dio posla i da će proći u Saboru'.