KUČAN OTKRIO ZA DELO

I Tuđman je znao da Slovenci žele izlaz na more

14.11.2009 u 10:38

Bionic
Reading

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je da je prva skica za razgraničenje na moru s Hrvatskom sa slovenskim izlazom na otvoreno more nastala u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova 1996. godine, te da je slijedila logiku uvažavanja obostranih interesa

'Još 1991. godine i prije izbijanja rata smatrao sam da su obje države sposobne doći do takvog dogovora, a o tome sam razgovarao i s prvim hrvatskim predsjednikom (Franjom) Tuđmanom. Polazili smo od nacionalnih interesa, Tuđman od interesa Hrvatske za kontakt s Italijom, a ja od kontakta našeg teritorijalnog mora s otvorenim morem", rekao je Kučan u razgovoru za ljubljansko Delo od subote.

Kučan tvrdi da su se njegovi razgovori s predsjednikom Tuđmanom na tu temu nastavili i u Bruxellesu iste godine, tijekom održavanja konferencije o bivšoj Jugoslaviji koja se bavila i pitanjima pravne sukcesije nekadašnje zajedničke države.

'Na osnovu razmišljanja o uvažavanju obostranih interesa jedan je visok i vrlo stručan službenik u našem ministarstvu vanjskih poslova, koji je zajedno sa sada već pokojnim državnim tajnikom Ignacom Golobom prisustvovao tim razgovorima, napravio skicu rješenja koje je kasnije precizirano u parafirani sporazum Drnovšek-Račan', rekao je Kučan u razgovoru za Delo.

'Koliko se sjećam, mislim da je ta skica nastala 1996. godine', rekao je Kučan.

U razgovoru dobrim dijelom posvećenom traženju granice na moru na osnovu sadašnjeg arbitražnog sporazuma, Kučan je istaknuo da aktualni arbitražni sporazum Pahor-Kosor podržava, uz napomenu da ga jako podsjeća na sporazum Drnovšek-Račan, ali i uz bojazan da bi ga mogli srušiti 'nacionalisti' i 'emotivna retorika'.

Temeljni interes obiju država koji se reflektirao u sporazumu Drnovšek-Račan predstavlja 'minimum i optimum na koji obje države mogu pristati jer tako zadovoljavaju minimum svojih očekivanja', rekao je Kučan.

'Aktualni arbitražni sporazum neće smjeti niti moći proizvesti rješenja koja bi zaobišla neki od tih interesa, odnosno prava', rekao je u razgovoru za Delo od subote nekadašnji slovenski predsjednik Kučan.

Kučan tvrdi da je sadašnji arbitražni sporazum jedna vrsta sinteze svih ranijih dogovora i da bi Slovenci taj sporazum trebali poduprijeti i u slučaju da o tome budu odlučivali na referendumu. Kučan tvrdi da su rješenja i formulacije iz sporazuma dobre i da se u tom pogledu najviše slaže s izjavama koje je o sporazumu dao sadašnji predsjednik Danilo Tuerk.