KALMETA O PREMIJERKI:

'Ugodnije mi je surađivati s Kosor jer je žena'

14.11.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta za Jutarnji list dao je opsežan intervju iz kojeg izdvajamo najzanimljivije dijelove

Na pitanje slaže li se s tvrdnjom Marija Lovrinčevića, člana Uprave HAC-a, da u toj državnoj tvrtki nema afera, Kalmeta je odgovorio: 'Činjenica je da afera, barem prema onome što se vidi u medijima i onome što govore predstavnici sindikata, ima. Sada treba vidjeti jesu li te afere stvarne, kolike su. Teško je decidirano reći – nema afera.'

'NE MOŽE KALMETA BITI KRIV'

Prema Kalmeti, nije normalno da se njega proziva kada se u nekoj državnoj tvrtki pod njegovim resorom (HŽ, Hrvatska pošta, Jadrolinija, HAC, Hrvatske ceste i druge) 'nešto dogodi'

Kalmeta i Livaković

Ne može Kalmeta biti kriv. Nema zapovjedne odgovornosti. Sustav je postavljen tako da svatko odgovara za ono što čini. Ja sada odgovoran za svoj dio posla i ne želim odgovarati ni za čiji nemar, neodgovornost… Po tome bi ispalo da sam odgovoran za nasukavanje onog tamo broda', ustvrdio je Kalmeta.

Ministar odbacuje nagađanja da je Zdravko Livaković, ostavkom na mjesto državnog tajnika, ustvari štitio njega.

'Ma ne treba on mene štititi. Moja su najveća zaštita moj rad, moji birači koji me stalno biraju i moja stranka. To je moja zaštita i moja snaga. Što se tiče Livakovića, to je isključivo njegova odluka i nije bilo nikakvih pritisaka s moje ili bilo čije strane. Znam da za njegovu ostavku postoje obiteljski razlozi o kojima ne želi govoriti. Taj čovjek je vrlo pošten i stručno radi svoj težak posao', rekao je Kalmeta.

GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA SE NASTAVLJA

Kada je riječ o gradnji Pelješkog mosta, prema njegovim riječima, most će se graditi do 2015. i sljedeće godine osigurat će se 100 milijuna kuna, a 2011. još dodatnih 100 milijuna.

'Nadamo se da će nakon toga situacija biti bolja i da će se moći izdvojiti više sredstava da bi se most mogao završiti 2015. - radovi neće stati, ali će opseg biti smanjen', rekao je Kalmeta.

Na pitanje bi li na površinu isplivali brojni kriminalni slučajevi u javnim poduzećima da je i dalje na čelu vlade Ivo Sanader, Kalmeta je ustvrdio da bi jer otkrivanje tih slučajeva nije vezano uz to tko je premijer, već kada su otkriveni.

S premijerkom Kosor, otkrio je ministar, ugodnije mu mu je surađivati nego sa Sanaderom, i to zbog toga što su godinama bili kolege u vladi.

'On je bio muškarac. Njegov se stil razlikovao od stila sadašnje predsjednice. Ona je žena, što ne znači da je manje odlučna. Dapače', otkrio je Kalmeta.