GRAD MIČE LOKALE?

Kafkijanski zaplet oko zagrebačkog Britanca

29.06.2016 u 16:37

Bionic
Reading

Društvenim mrežama danas se poput munje proširio apel vlasnika lokala na zagrebačkom Britanskom trgu koji su ovih dana dobili obavijest Tržnica Zagreb da im ne mogu produljiti Ugovore o zakupu. Iako im se ugovori redovito obnavljaju svake godine, ove je godine zapelo, po svemu sudeći, u gradskoj upravi

'Tržnice Zagreb odlučile ugasitI život na starom zagrebačkom trgu. Odlučile su sa Britanskog trga maknuti sve male vrijedne hrvatske tvrtke i obrtnike (Mljekaru Veronika, Kava Tava bistro, Mesnicu Cerovski, Prodaju pilića NAF Promet) te obične ljude koji daju život trgu i organiziraju sva događanja na Britancu. Obrazloženja nema, u rješenju su napisali 'kriv je Grad Zagreb' koji je ujedno i njihov vlasnik. Zvuči kao šala, ali ovo je horor', stoji u apelu koji je osvanuo na facebook-stranicama Kave Tave.

Što se zapravo događa, za tportal je objasnio vlasnik zalogajnice Kava Tava Dored Najjar. 'Dugogodišnji smo zakupci na Britancu, i svake godine, ako su plaćeni svi računi, mi šaljemo pro forme zahtjev da nastavljamo s radom, a Tržnice Zagreb nam automatizmom šalju ugovor. Tržnice Zagreb su te koje upravljaju tržnicama, pa i Britancem, no vlasnik Tržnica Zagreb, odnosno Zagrebačkog holdinga čije su tržnice podružnica je Grad Zagreb', kaže nam Najjar.

No iako zakupci, a među njima i Kava Tava koja je na Britancu 20 godina, nisu imali problema s produljenjem ugovora, prije 15 dana nakon slanja uobičajenog zahtjeva zakupaca, stigao je odgovor.

'Dobili smo dopis da nam se neće produljiti ugovori jer su se Tržnice posvađale s Gradom', tvrdi vlasnik Kave Tave objašnjavajući kako su Tržnice Zagreb sve prebacile na Grad Zagreb.

I doista, u rješenju koje su dobili zakupci, a koje je tportal dobio na uvid, piše da Tržnice Zagreb 'nisu još u mogućnosti odobriti produljenje ugovora zato što čekaju dopis iz Grada Zagreba kojim odobravaju produljenje Ugovora o zakupu prostora na tržnici Britanski trg.'

Što se događa zakupci su pokušali doznati i od Tržnica Zagreb, no Najjar kaže za tportal da im je rečeno da je direktor na godišnjem. Slali su 30-ak dopisa i na sam Grad Zagreb, no odgovora nisu dobili.

'Svi ovi ljudi, vlasnici objekata, samostalno organiziraju i financiraju sva događanja na trgu, rade sve da se trg oživi i onda je ovo sve zahvala', kazao je Najjar dodavši kako o sudbini objekata u zakupu ovisi i sudbina više od 70 radnih mjesta.

'Gradonačelnik može dati veliko 'da' da ovaj stari zagrebački trg nastavi živjeti, da se nastave sve lijepe stvari koje se svih ovih godina stvaraju i događaju na trgu, a organiziraju ih ovi ljudi, da se nastave koncerti, događanja, priredbe, festivali, nove godine, svojim 'da' može pomoći da se sačuva više od 70 radnih mjesta, da svi ovi ljudi preko noći ne izgube Britanac, ne izgube dušu ovog grada u koji je uložena ljubav, vrijeme, znanje, posao, životi', stoji u apelu zakupaca.

Zašto doista još nisu produljeni ugovori o zakupu, koji istječu sutra, pokušali smo doznati i u Zagrebačkom holdingu, čija su podružnica i Tržnice Zagreb, no do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.  S obzirom na to da je u rješenju Tržnica Zagreb pisalo da čekaju odobrenje Grada Zagreba, zašto još nije odobreno produljenje ugovora, priupitali smo i u gradskoj upravi, čiji odgovor još čekamo.

No, situaciju na Britancu jutros je komentirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u emisiji Radio Sljemena 'Zagrebi po Zagrebu'.

'Što se tiče žnori, kuća i kućica na Iličkom placu (op.a. staro ime Britanskog trga), Ilički plac mora biti Ilički plac a ne buvljak. I ne smiju se takve stvari na Iličkom placu događati, netko će još tamo poginuti. Ilički plac mora imati fiksni objekt, ne može imati montažnu priču. To je neozbiljno, neodgovorno i to estetski nije u redu. a što se tiče mesnica, odmah uz Ilički plac ima dosta dućana u kojima se to može kupiti. Ne vidim razloga za paniku na Iličkom placu, on mora biti prekrasan, uređen i čist', kazao je Bandić.

Na proljeće iduće godine će se, dodao je, ići u uređenje Britanskog trga, a na pitanje zašto se zakupci sada miču, kazao je da se to 'više ne može gledati.

'To nije Zagreb. Zagreb je europski grad, ne može biti buvljak te vrste tamo, to nije ni higijenski ni sanitarno u redu. Ne mogu na Iličkom placu biti prikolice s mesom, još ćemo opravdavati i svinjske polovice, nemremo to raditi', kazao je Bandić.