UZOR POLJSKA

Pero Ćorić bi u Saboru izgradio križ od tri metra

28.06.2016 u 14:39

Bionic
Reading

'Nakon pobjede na parlamentarnim izborima na kojima očekujem da ćemo osvojiti dvotrećinsku većinu s koalicijskim partnerima u Hrvatskom saboru ćemo postaviti križ od tri metra', najavio je saborski zastupnik i glavni tajnik Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS) Pero Ćorić. HSP-ovac objašnjava da ne spada u političare koji igraju polovično

'Plan HSP-a nije bio, ni prije ni danas, da se Pero Ćorić ili klub zastupnika vrate u Sabor. Nama je cilj da zaustavimo povratak bivše nesposobne antihrvatske i antikršćanske vlasti Zorana Milanovića. Riječ je o činjenici s kojom oni računaju gotovo sigurno, ničim izazvani i koja s nikakvim radom nije potkrijepljena', kazao nam je u jednom dahu Ćorić. Upravo iz tih razloga računaju na pobjedu, i to ne običnu, nego uvjerljivu izraženu kroz apsolutnu većinu kako bi sljedeće četiri godine imali dvotrećinsku većinu u Saboru.

'Ne vidim nikakvog razloga da u poljskom parlamentu, u državi koja ima u postotku isti broj katolika kao Hrvatska, stoji križ od dva metra, a da u Hrvatskoj ne bude od tri metra. To je nekakav san i cilj', poručio je Ćorić dodavši u šali da već dok sjedi u Hrvatskom saboru, proučava gdje bi bilo dobro mjesto za postaviti takav križ. Naglasio je da je 150 milijuna građana Europe osudilo komunizam kao totalitaran sustav, a u Hrvatskoj i danas hodamo po trgovima koji nose ime zločinca Josipa Broza Tita.

Uzor Poljska

Ideja o postavljanju velebnoj križa u Hrvatskoj traje već dugo, ali u uzor su Poljaci koji su u svom Sejmu (poljski parlament) postavili dvometarski križ. 'Predsjednik stranke Ivan Tepeš je bio u Poljskoj, donio je fotografije tamošnjeg križa i ja sam s tim bio oduševljen', priča nam Ćorić. Napominje da i Poljska i Mađarska i Češka i Slovačka osudile komunizam kao takav, a većina je njih provela lustraciju. 'Kod nas je sada malo kasno, mada mi nikad nećemo odustati od lustracije, ali smatramo da je svakako neprimjereno da trg u središtu Zagreba nosi ime Josipa Broza Tita', ponovio je Ćorić.

Dio odgovornosti, nastavlja, snosi i HDZ i njihova bivša vlast koja je podilazila ljevici i njihovom biračkom tijelu. 'Neokomunisti u Hrvatskoj stupaju hrabro pa je sadašnja ustavna sutkinja i bivša zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović pozdravljala prije mjesec dana u Saboru sa 'smrt fašizmu, sloboda narodu', što je meni je apsolutno neprihvatljivo', revoltiran je glavni tajnik HSP-a AS.

Ćorić napominje da nije za ukidanja sekularne države jer su države oko nas sve sekularne. 'To nije takav problem i nije zapreka da se stavi križ u Sabor. Nemamo mi potrebe degradirati bilo koju vjersku zajednicu. Mi smo možda bili jedini koji smo u Saboru branili Zlatka Hasanbegovića koji je Hrvat muslimanske vjeroispovijesti. To će svi zanemariti i to će olako proći, ali će ljevica njega napadati, a da mi, ne daj Bože, napadnemo Milorada Pupovca onda smo mi mrzitelji Srba iako mi na svojim listama, i u Vukovaru, imamo predstavnike manjina pa i srpske', objasnio je Ćorić.

HSP AS očekuje pregovore s HDZ-om oko koalicije

Što se tiče skorih izbora, Ćorić će biti glavni stranački pregovarač, a u timu uz njega će biti predsjednik stranke Tepeš, zamjenik predsjednika Rudolf Dvorski i saborski zastupnik Ivan Kirin iz Rijeke.
Očekuje da im se HDZ idućih dana javi oko nastavka suradnje unutar Domoljubne koalicije. Međutim Ćorić naglašava da nema vremena da čekanje i da se trebaju dogovoriti prije unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

Drugi vikend u srpnju će HSP AS okupiti sva stranačka tijela u Iloku i tada ćemo donijeti sve odluke oko nastupa na prijevremenim izborima za koje se očekuje da će biti početkom rujna. 'Mi smo za dogovor, ako će SDP okupiti, pod navodnike narodnjačku koaliciju, onda se njima mora odgovoriti koalicijom', smatra Ćorić i dodaje da ih brojne stranke slična svjetonazora i pojedinci cimaju, od Generalskog zbora do braniteljskih udruga, da oni budu ti koji ćemo okupiti jednu širu domoljubnu frontu oko sebe. 'Mi u HSP-u AS smo spremni i za samostalan izlazak na izbore i da budemo faktor okupljanja i da Domoljubna koalicija nastavi svoj put', poručio je Ćorić.