AFERA FIMI MEDIA

Suđenje Sanaderu: Kalmeta i Bianca Matković se ispričali

28.06.2016 u 12:20

Bionic
Reading

Ispitivanjem prvih svjedoka trebalo je jutros biti nastavljeno ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih ustanova i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media

Kao prvi od 220 svjedoka na sudu bi trebali biti ispitani bivši visoki HDZ-ovi dužnosnici Božidar Kalmeta i Bianca Matković, no oni nisu došli na ročište, a oboje su se ispričali službenim putovanjima.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te ostali okrivljeni u slučaju Fimi medija prije tri tjedan odbacili su na početku ponovljenog suđenja krivnju za izvlačenje višemilijunskih iznosa iz državnih tvrtki i ustanova.

Suđenje je krenulo iz početka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda pošto je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Vrhovni sud zaključio je da Sanader, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali krivnju, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika.