AMERIČKA DONACIJA

Hrvatska dobiva četiri Kiowa Warriora

28.06.2016 u 00:34

Bionic
Reading

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Protuzračna obrana (HRZ i PZO) bit će uskoro bogatiji za prva četiri helikoptera američke proizvodnje OH-58D Kiowa Warrior koji će stići u Zadar koncem srpnja ove godine, javlja defender.hr, a obuka će uslijediti odmah početkom kolovoza

Helikopteri te simulator za obuku, kao i pričuvni dijelovi, bez naoružanja bit će prevezeni iz SAD-a američkim transportnim vojnim avionom C-5 Galaxy, otkrio je portalu defender.hr, kako tvrde, visokopozicionirani izvor u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH-u).

Helikopteri tipa OH-58D prvi su put u uporabu američke vojske ušli prije četiri godine, a u studenom 2015. u SAD-u je njih 16 komada odabrao stručni tim Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH-a).

Riječ je o novim helikopterima koji su, kako tvrdi proizvođač, proizvedeni u razdoblju 2010. - 2012., a OSRH-u ih je donirala američka vlada.

Hrvatska strana je odabrala helikoptere OH-58D sa svim senzorima, a treba istaknuti i da je Kiowa prvi američki helikopter koji koristi MMS – Mast Mounted Sight, odnosno sustav senzora smješten unutar okruglog kućišta iznad glavčine rotora.

Unutar MMS-a nalaze se senzori za termalno skeniranje, teleoptički senzori, laserski sustav za određivanje udaljenosti i označavanje cilja te optički ciljnički sustavi. Sa svom tom opremom helikopteri stižu u HRZ i PZO.