KOLIKO KOŠTA BIVŠI PREDSJEDNIK?

Uređenje Mesićeve rezidencije 700 tisuća kuna

Bionic
Reading

Građevinski radovi i saniranje zgrade u Grškovićevoj 13 u Zagrebu, u kojoj bi trebao biti ured predsjednika Stjepana Mesića nakon što mu istekne mandat u veljači, koštat će između 600 i 700 tisuća kuna

Toliki je iznos, kako neslužbeno doznaje Jutarnji.hr, predviđen troškovnikom radova. Upućeni vjeruju da obnova neće ići iznad tog limita te bi uskoro trebao biti raspisan javni natječaj za obnovu vile.

Riječ je o državnoj zgradi od ukupno 305 četvornih metara, od čega je sam ured veličine 109 četvornih metara. Zgrada je navodno u prilično lošem stanju jer godinama nije korištena. U njoj je 2000. godine bila rezidencija tadašnjeg šefa misije USAID-a za Hrvatsku, a nakon toga u njoj su kratko vrijeme bila smještena neka državna tijela.

Prioritet je obnoviti krovište s dimnjakom koji je napola urušen, podrum je navodno poplavljen, a i garaža je u prilično lošem stanju. Od radova u kući u planu su obnova drvenarije, bojanje zidova i parketa te izmjena dijela instalacija. Bit će zahvata i na balkonu koji je devastiran, a trebat će urediti i okućnicu s vrtom.

U međuvremenu će trebati pribaviti i mišljenje konzervatora, jer je vila zaštićeni kulturni objekt. Unatoč tome što još nije ni raspisan javni natječaj sve bi ipak trebalo biti dovršeno i spremno za useljenje do sredine ožujka iduće godine.

Vlada ima u planu izmijeniti i Zakon o posebnim pravima predsjednika RH poslije prestanka obnašanja dužnosti. Kako bi se izbjeglo da za petnaest godina proračun financira, primjerice, tri bivša predsjednika, prava predsjednika po odlasku s Pantovčaka smanjila bi se, no još uvijek se traži po kojem modelu.

Za razliku od dosadašnjeg zakona, rok u kome bi bivši predsjednik imao pravo na osobnog vozača, službeno vozilo, zaštitu te ured s najviše dva službenika, u Vladi su skloni slovenskom modelu po kojemu na sva ta prava bivši predsjednik ima pravo pet godina od odlaska s dužnosti.

Koliko će proračunskog novca iziskivati mirovina u iznosu 90 posto predsjedničke plaće te sve ono što ide u paketu s time, još uvijek nije poznato, piše Večernji.hr.