ZAPEO IZBOR

Ipak ništa od Vijeća za građanski nadzor obavještajnih agencija?

27.06.2016 u 15:15

Bionic
Reading

Prije više od mjesec dana saborski je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost obavio razgovore s kandidatima za Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Iako je za četvrtak zakazana nova sjednica odbora s temom dogovor oko imenovanja članova Vijeća za građanski nadzor, po svemu sudeći od imenovanja neće biti ništa

'Moj je zadatak da sazovem sjednicu i omogućim da se završi naš dio posla, a to je da predložimo Saboru koga imenovati. Što će biti, vidjet ćemo u četvrtak', pojasnio je predsjednik Odbora za unutarnju politiku Ranko Ostojić za tportal.

Naime, još krajem veljače Sabor je raspisao javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Na poziv se prijavilo njih 76, no samo je 25 kandidatura ocijenjeno pravovaljanim. Razgovore s tih 25 kandidata Odbor za unutarnju politiku obavio je prije mjesec dana i sada bi listu kandidata trebao predložiti Saboru na izglasavanje.

No pitanje je hoće li to biti moguće, s obzirom da je i pitanje hoće li se sjednica Sabora sazvati prije raspuštanja.

'To je jedna pat pozicija. Što god se bude učinilo, to će biti neriješeno s obzirom na to da Sabor mora potvrditi izbor. Pretpostavljam da je to alibi predsjedniku odbora da je odbor odradio svoj dio', kaže za tportal potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku Miroslav Tuđman.

Podsjetimo, mandat prethodnog Vijeća istekao je u listopadu prošle godine, a po svemu sudeći upitno je hoće li novo biti imenovano do listopada ove godine.

Da bi kandidati i kandidatkinje mogli biti imenovani u Vijeće, moraju biti hrvatski državljani i imati visoku stručnu spremu, a među njima najmanje po jedan mora biti diplomirani pravnik, politolog te diplomirani inženjer elektrotehnike. Predsjednik i članovi Vijeća ne mogu biti članovi užeg rukovodstva političkih stranaka, sudjelovati u stranačkim aktivnostima, ni politički djelovati u Vijeću. Imenuje ih Sabor na četiri godine i mogu biti ponovno imenovani.

Kako će se sve razriješiti, bit će jasnije u četvrtak. Zasad formalno prepreku predstavlja saborsko nezasjedanje, no problem će, ako se Sabor i okupi do 15. srpnja, biti i to što, kako doznajemo, zasada nije došlo do ikakvog dogovora između HDZ-a i SDP-a, odnosno nije došlo do kompromisa koga bi se moglo imenovati. Kako doznajemo, razgovori su zapeli već na modelu izbora, tako da se o imenima nije stiglo niti govoriti. Problem nekim članovima, što je upozoravala i Mostova Ines Strenja Linić, predstavlja i veliki broj odbačenih kandidatura, na što nema žalbe, a neki od članova saborskog odbora upitnim smatraju i sam sastav Vijeća za građanski nadzor, koje bi po nekim razmišljanjima trebali voditi profesionalci, odnosno bivši zaposlenici sigurnosno-obavještajnih agencija.