BITKA ZA KUNE IZ PRORAČUNA

Podolnjak: Ako im je toliko stalo, neka HDZ i SDP sami uzmu novac

27.06.2016 u 14:45

Bionic
Reading

Mostov predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak pokrenuo je veliku igru živaca kojom želi istjerati na čistac HDZ i SDP, i to preko njima vrlo osjetljive teme financiranja političkih stranaka. U ponedjeljak ujutro potvrdio je da ne namjerava sazvati sjednicu odbora na kojoj bi se strankama rasporedio novac za treće i četvrto tromjesečje ove godine, odnosno da to neće učiniti sve dok se ne usvoje izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe

'Jedna trećina članova odbora može zatražiti sazivanje sjednice i ja kao predsjednik neću biti zapreka, a HDZ i SDP zajedno mogu izglasati dodjelu tog novca. U političkom smislu to ne želim učiniti jer imamo obećanje da ćemo do kraja lipnja izmijeniti zakon i bolje regulirati ovo pitanje', kazao je Podolnjak i objavio da su zastupnici Mosta i HSLS-a upravo danas protokolirali konačnu verziju zakona. Pozvao je predsjednika Sabora Željka Reinera da sazove sjednicu na kojoj bi se on usvojio s obzirom na to da je u prvom saborskom čitanju prihvaćen konsenzusom svih stranaka.

Novi zakon predviđa da umjesto dosadašnjeg postotka proračunskih rashoda političke stranke primaju postotak od njegovih prihoda, s time da bi se iznos ograničio na maksimalnih 48 milijuna kuna godišnje. Odbor za Ustav jedini je ovlašten donijeti odluku o raspodjeli sredstava i to je učinio za prvu polovicu ove godine, dok se za drugi dio godine to trebalo učiniti prema novoj verziji Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. U javnosti se pojavljuju različita tumačenja imaju li stranke pravo na nova sredstva iz proračuna i hoće li, u slučaju da se formalna odluka ne donese, novac za treće tromjesečje ostati neiskorišten. Podolnjak smatra da hoće i da bi ga trebalo iskoristiti 'za korisnije svrhe'.

'SDP i HDZ su slični, zar nisu izglasali sve kandidate za Ustavni sud mimo mene? Pravno gledajući to mogu učiniti i imaju dovoljno vremena, ako im je toliko stalo do tog novca. Mi s time ne želimo imati posla i ne bi bilo korektno jer smo tražili reformu financiranja stranaka, a minimum vjerodostojnosti nalaže da jednako postupe HDZ i SDP već u ovom sazivu Sabora', poručuje Podolnjak. Ponavlja da je HDZ već podržao zakon, dok je on gotovo identičan SDP-ovoj verziji, s time da ipak predviđa nešto veće smanjenje novca za političke stranke.
Uoči početka kratke ali intenzivne predizborne kampanje milijunski iznosi koje stranke primaju iz proračuna važna su poluga za njeno financiranje - no nakon Podolnjakova manevra i u HDZ-u ni u SDP-u tvrde da taj novac nije presudan. Za ovu godinu preostalo im je rasporediti 24 milijuna kuna, otprilike onoliko koliko su - po službenim podacima - koštale kampanje dviju najvećih stranaka na prethodnim izborima.

'Ovo se ne bi trebalo odraziti na kampanju. Izvori iz državnog proračuna samo su jedan od načina financiranja stranaka, postoje još i članarine, donacije... Znate da je HDZ imao i donatorske večere kojima je financirao najveći dio promidžbe', tvrdi Dražen Bošnjaković iz HDZ-a. On zasad ne zna hoće li stranka ponovno pribjeći istoj metodi, ali ne zna ni hoće li inzistirati na sazivanju Odbora za Ustav ili eventualno popustiti Mostu i usvojiti izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

'Postoje zakonske i ustavne pretpostavke za rad Sabora do 15. srpnja, to nije sporno, ali pitanje jest je li oportuno prije raspuštanja donositi zakone i odluke, ili bi bilo mudrije prepustiti taj posao novom sazivu. Smatram da ne postoje toliko hitne odluke koje ne bi mogle pričekati dva ili tri mjeseca', rekao je Bošnjaković. Sve će, kaže, biti stvar dogovora unutar samog Sabora.

Po njegovu mišljenju, stranke koje su trenutno zastupljene u Saboru imaju pravo za sredstva sve dok se ne konstituira novi saziv, a bilo bi najčišće kada bi se donijela odluka o raspodjeli novca barem za srpanj i kolovoz. Podolnjakov potez on ne smatra ucjenom, no drži da nije korektan.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan znatno je žešći: on tvrdi da se u ovom slučaju radi o 'spinu koji ne odgovara istini'.

'Vladajuća koalicija imala je dovoljno vremena izglasati ono što je obećala', kratko je za tportal odgovorio neraspoloženi Dragovan, koji tvrdi da SDP neće imati nikakvih problema oko financiranja kampanje. Ova stranka već je preko medija iz i svojih neslužbenih izvora plasirala optužbu da Most započinje izbornu kampanju pokušavajući uvjeriti birače da su sve stranke gramzive.

Istinu za volju, upravo je Most predlagao da se Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe donese u hitnoj proceduri, no ujedinjene lijeva i desna opcija usprotivile su se i odvele ga u drugo čitanje, a samim time i cajtnot.