KREĆU NA IZBORE

Bivši SDSS-ovci osnivaju novu stranku: Nudimo alternativu srpskoj zajednici!

27.06.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Već na izborima, koji će najvjerojatnije biti u rujnu, na listi u 12. izbornoj jedinici u kojoj biraju nacionalne manjine pojavit će se i nova stranka, Demokratski savez Srba, a jedan od osnivača, bivši SDSS-ovac Srđan Milaković nada se ponuditi alternativu srpskoj manjini u Hrvatskoj

Nakon procesa koji su se izdešavali, kada smo bili suočeni s nemogućnošću političkog djelovanja u SDSS-u zbog kontrole od pojedinaca, odlučili smo nastupiti samostalno na izborima i tada smo rekli da ćemo pokrenuti osnivanje stranke. Želimo ponuditi alternativu u srpskoj zajednici i stvoriti drugačiju političku opciju. Nezadovoljni smo položajem srpske zajednice i angažmanom sadašnje srpske političke elite', izjavio je za tportal Srđan Milanović, dogradonačelnik Vukovara i jedan od osnivača nove stranke.

Podsjetimo, Milaković je do lani bio član SDSS-a, no uoči prošlih parlamentarnih izbora sve je češće kritizirao vodstvo te stranke. Kada se s također tadašnjim SDSS-ovcem Sinišom Ljubojevićem, karlovačkim dožupanom, na izbore odlučio izaći samostalno s nezavisnom listom, obojica su izbačena iz SDSS-a.

Iako su na izbore izašli s nezavisnim listama, i Milaković i Ljubojević dobro su prošli, no rezultati nisu bili dovoljni za prolaz u Sabor. Milaković sa 16 posto i Ljubojević s 14,5 posto, našli su se odmah iza SDSS-ovih Milorada Pupovca i Mile Horvata, te Mirka Raškovića koji je naknadno napustio SDSS.

Milaković za tportal kaže da već dugo razmišljaju o osnivanju stranke, a pobrojao je i neke ljude koji će mu se pridružiti. 'Tu je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Jovica Radmanović, koji je bio zamjenik Ljubojevića na listi na prošlim izborima. Stranci će se pridružiti i dogradonačelnik Ogulina Mićo Zatezalo, dožupan Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić, dogradonačelnik Pakraca Goran Labus, bivši predsjednik osječkog SDSS-a Boško Gvero. Očekujemo još i formiranje organizacija na terenu, ali i osim bivših članova SDSS-a, očekujemo i pristupanje ljudi koji se do sad nisu imali prilike angažirati. Razgovaramo i s nekim drugim nosiocima vlasti na lokalnoj razini', objasnio je Milaković.

Osnivačka skupština nove stranke - Demokratskog saveza Srba (DSS) održat će se večeras u Zagrebu, a nakon toga slijedi i priprema za izbore.

DSS će na izbore izaći samo u 12. izbornoj jedinici u kojoj biraju manjine. 'Nije realno da idemo na građanskoj listi kroz svih 10 izbornih jedinica jer ćemo biti nacionalna stranka s nacionalnim predznakom. Računamo na srpsku zajednicu i i zbog toga ćemo izaći na manjinskoj listi', zaključuje Milaković.