SVE VIŠE KONTROLA

Krenula sezona, a s njom i pojačano češljanje inspekcija

27.06.2016 u 07:33

Bionic
Reading

Kako se turistička sezona zahuktava, tako je sve više kontrola. Na terenu su inspektori ministarstava financija, turizma i carinski službenici. Zbog nepravilnosti u fiskalizaciji i drugih prekršaja prošle su sezone zatvorili oko 250 ugostiteljskih objekata i prodajnih prostora, obavili oko 4.000 nadzora i naplatili više od 3 milijuna kuna kazni

Nastavlja se borba protiv utaje poreza, poručuju iz Porezne uprave, i to pojačano, pa će i ovo ljeto za inspektore biti radno. Prošlog je ljeta, primjerice, naplaćeno više od 28 milijuna kuna poreza koje su poduzetnici htjeli utajiti, podsjeća HRT.

Nadzor najavljuje i Ministarstvo turizma - inspektori će provjeravati rad svih ugostiteljskih objekata koji nude smještaj i hranu - hotele, kampove, marine. Pojačani carinom, s njihovim zadaćama koje su uobičajene u ovim mjesecima turističke sezone. Uobičajena slika inspekcije na Jadranu u ljeto.

Pita li se ugostitelje, nitko ne želi zapečaćeni restoran ili kafić zbog kune razlike u blagajni. Prema propisima, mogu sami određivati cijene, pa šalica kave može stajati 40 kuna, čaša vina 35 ili pizza 100 kuna. No sve mora biti vidljivo na cjeniku.

Te su cijene mnogim domaćim gostima previsoke, ali većina stranaca, primjerice u Dubrovniku, ne misli tako. Upozorili su me da će možda biti skuplje nego što očekujem, ali cijene su slične onima u Engleskoj, nisu šokantne, kaže dubrovački gost. Cijene su razumne, povlađuju i drugi: Vrlo su povoljne, a grad je lijep, apsolutno fantastičan!

Ponudu i potražnju regulira tržište, a gosti, domaći i strani, mogu birati -cijene nisu svuda visoke. No prijevare će inspektori kažnjavati, a osim toga - i prevareni gost teško da će se više vratiti.