ANKETA

Britanija je rekla 'izlazimo', što biste vi zaokružili?

24.06.2016 u 10:11

Bionic
Reading

Do konačnih rezultata britanskog izbornog povjerenstva nitko sa sigurnošću nije mogao reći što će se točno dogoditi, a prema mnogima dogodilo se nešto nezamislivo. Konačni rezultati referenduma o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da se 51,9 posto Britanaca izjasnilo za izlazak iz Europske unije, dok je za ostanak bilo 48,1 posto

Kako navodi britansko izborno povjerenstvo, 17,4 milijuna građana glasalo je za Brexit, a 16,1 milijun za ostanak u Europskoj uniji. Promptno je reagirao i britanski premijer David Cameron.

Volju naroda treba poštovati, a pregovore o izlasku Velike Britanije treba voditi novi premijer, poručio je britanski premijer David Cameron koji je na izvanrednoj konferenciji za medije ispred broja 10 u Downing Streetu najavio da do jeseni kani podnijeti ostavku, nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Europske unije.

Što će EU učiniti danas?

EU će se odmah pokrenuti. Već u petak ujutro u Bruxellesu će se sastati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Sudjelovat će, također, nizozemski premijer Mark Rutte čija zemlja predsjeda EU-om u ovom polugodištu.

U danima koji slijede planirana je i izvanredna sjednica Europskog parlamenta, dok će se sastanak na vrhu EU-a održati 28. i 29. lipnja u Bruxellesu. Moguć je i drugi summit u srpnju.

Stanovnici Velike Britanije rekli su svoje, a nas zanima i vaše mišljenje. Svoj stav možete izraziti u priloženoj anketi.