KOSOR O PROMJENAMA U VLADI

'Novi ljudi radit će 24 sata na dan'

13.11.2009 u 15:40

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor, objavljujući danas svoj prijedlog za novog ministra gospodarstva, poručila da rješavanje gospodarskih problema mora biti središnje mjesto rada Vlade u idućoj godini

Kosor je u Vladi, naime, objavila da će Hrvatskome saboru predložiti Đuru Popijača za novog ministra gospodarstva, ministre Darka Milinovića i Ivana Šukera za potpredsjednike Vlade zadužene za socijalnu skrb, odnosno gospodarstvo, a odlučila je osnovati i Savjet predsjednice Vlade za gospodarstvo u kojem će bit Borislav Škegro Sandra Švaljek i Željko Lovrinčević

Premijerka će, doznaje se, predsjedniku Sabora predložiti da zastupnici o novim imenovanjima raspravljaju već u četvrtak.

Bit će imenovani i novi državni tajnici u ministarstva budući da su ta mjesta također upražnjena.

Ti će se ljudi, rekla je Kosor, morati odmah uhvatiti u koštac s gospodarskim problemima, gotovo 24 sata na dan.

'Rješavanje gospodarskih problema mora biti središnje mjesto rada Vlade u idućoj godini', poručila je i dodala da će 2010. biti jednako teška, ako ne i teža u jednom razdoblju, i bit će potrebno 'dati sve od sebe da se nešto učini'.

'Od ministra gospodarstva, kao i od potpredsjednika i Savjeta, tražit ću da mi konačno predlože kako na drukčiji način otvoriti vrata investicijama u Hrvatskoj', naglasila je Kosor.

Složila se da je prvi test privatizacija brodogradilišta, ali i, kako je rekla, veliki poslovi vezani uz Inu i plinski biznis, kao i problem nelikvidnosti poduzeća te kontrola troškova javnih poduzeća.

'Ako je zaključak Vlade da se masa plaće mora smanjiti 10 posto, mora se smanjiti, postoji prostora. Akcijski planovi o štednji u javnim poduzećima moraju se izvršiti do kraja godine u stopostotnom iznosu. Tko ne može, mora se oprostiti i dati šansu nekom drugom', naglasila je.

U izradi je i model, dodala je Kosor, prema kojem će se u nadzorne odbore birati stručnjaci, a ne ministri, i to na temelju javnog natječaja, a oni će u tim nadzornim odborima 'zastupati interes države, odnosno Vlade'. 'To nije nimalo jednostavan projekt, ali pokušati ćemo i tu ću također tražiti pomoć novoosnovanog Savjeta', dodala je.

Već za idući tjedan premijerka je najavila sazivanje prvog sastanka Savjeta koji će joj, kako je rekla, nakon razgovora s ministrima i potpredsjednikom Vlade zaduženim za gospodarstvo, predlagati donošenje određenih odluka. Uz brodogradnju, izdvojila je i pitanje potpora tvrtkama koje se danas nalaze u teškoj situaciji, potpore tekstilnoj industriji te druge odluke koje su vezane uz 'donošenje proračuna i projekciju proračuna za iduću godinu'.

Najavila je da će se Savjet, čiji članovi u njemu volontiraju, odnosno ne primaju nikakvu naknadu, po potrebi i proširivati s drugim ljudima osobito kompetentnima za određeno područje.

Očekuje odličnu suradnju Savjeta s ministrima i potpredsjednicima Vlade i ističe da se radi o vrlo stručnim osobama 'različitih ekonomskih škola'. 'Mislim da je to dobro, da upravo oni zajedno s ministrima i potpredsjednikom domisle određene poteze Vlade. Mislim da ćemo uistinu dobiti jednu novu kvalitetu', rekla je Kosor i ponovila da su u Vladu s konkretnim rješenjima dobrodošli svi, ali da je dosad bilo jako malo onih koji su ih i ponudili.

Premijerka ne očekuje kritike sindikata zbog Popijačevog imenovanja, a koji obnaša dužnost predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), već njihovu potporu.

'Očekujem potporu sindikata jer smo sa sindikalnim središnjicama nebrojeno puta razgovarali o poteškoćama u kojima se gospodarstvo nalazi', rekla je Kosor i naglasila da će novi ministar zastupati hrvatske interese.

'Očekujem potporu u odabiru prije svega zbog toga što će novi ministar gospodarstva zastupati ne interese jedne, druge ili pete skupine, nego interese Republike Hrvatske, svih građana', naglasila je.

Novi potpredsjednik Vlade Milinović će imati zadaću da napravi 'jedan prijedlog novog sustava cijelog, u najširem smislu, sustava socijalne skrbi'.

'S obzirom na činjenicu da će OIB u potpunosti profunkcionirati početkom iduće godine, sigurno će se otvoriti novi prostori za reformu tog sustava i podjelu novca onima kojima stvarno treba. Tu ima mnogo stvari koje treba urediti', rekla je Kosor i dodala da taj cijeli sustav treba 'drukčije vezati s gradovima i županijama'.

'Nekad imam osjećaj da imamo šest sustava odjednom koji ne da se nadopunjavaju, već se suprotstavljaju', rekla je. 'Više neće biti situacija da Vlada plaća drvo za ogrjev ljudima koji imaju dva automobila, kuću i vikendicu', rekao je visoki izvor u Vladi. Također je potvrdio da će se ići u reviziju povlaštenih mirovina.

Od istog se izvora se doznaje da se nastavlja i s procesom reforme državne uprave, a vrlo brzo bit će organiziran i okrugli stol na temu smanjenja broja gradova, općina i županija. Ključna je pritom suglasnost stranaka, budući da to pitanje može postati predmetom političke borbe.