Hrvatska 'ODLUČNI' MINISTAR PRAVOSUĐA

'Više nitko u pravosuđe po babi i stričevima'

Ministar Šimonović ustvrdio je danas da se u pravosuđe više neće moći dolaziti i napredovati po babi i stričevima, nego samo prema stručnim kriterijima

Govoreći na otvorenju okruglog stola 'Objektivni i transparentni kriteriji za imenovanje i napredovanje pravosudnih dužnosnika' Šimonović je ustvrdio da će promjene zakona kojima je svrha ojačati neovisnost pravosuđa obilježiti hrvatsko pravosuđe sljedećih desetljeća.

Riječ je o zakonu o sudovima, državnom odvjetništvu Državnome sudbenom vijeću i Pravosudnoj akademiji, a novine su jačanje objektivnih i transparentnih kriterija za izbor i napredovanje sudaca, unapređenje obrazovanja pravosudnih dužnosnika, što treba dovesti do jačanja neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa.

Predložene promjene nadići će jednu vladu i jedan saziv Sabora, pa je iznimno važno da one dobiju konsenzus saborskih zastupnika i struke, rekao je ministar na skupu u Hrvatskoj obrtničkoj komori na kojem su bili suci, državni odvjetnici, zastupnici i diplomati Europske komisije i država članica EU-a.

Predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin rekao je da suci, za razliku od političara, ne trebaju popularnost, no, kako je dodao, potrebno im je zadobiti povjerenje. O nepotizmu u sudstvu govori se paušalno, istaknuo je te ustvrdio da ga u sudstvu i tužiteljstvu ima sigurno dvostruko manje nego u drugim profesijama.

Također je rekao da treba razmotriti zakonske prijedloge o novom načinu imenovanja sudaca i državnih odvjetnika jer bi ulazak u te profesije trebalo dopustiti i onima koji neće pohađati Državnu školu za pravosudne dužnosnike.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podupro je Zakon o Pravosudnoj akademiji, a zauzeo se za to da se pri napredovanju u državnom odvjetništvu više vrednuje praksa. Istaknuo je i da u proračunu treba osigurati više novca za Pravosudnu akademiju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još