U ŠUMI BREZOVICI

Hrvatska slavi Dan antifašističke borbe, državni vrh ostao kod kuće

22.06.2016 u 11:01

Bionic
Reading

U šumi Brezovica kod Siska počelo je obilježavanje 22. lipnja - Dana antifašističke borbe. Proslava dana kada je 77 boraca osnovalo prvi partizanski odred u Europi i kada je krenula oružana borba protiv Hitlerove nacističke Njemačke, ostalih fašističkih okupatora i domaćih im pomagača, nije previše zanimljiva hrvatskome državnom vrhu - predsjednici, šefu Sabora i tehničkom premijeru

Predsjednica je u Sisak poslala zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, premijer Tihomir Orešković poslao je ministricu Uprave Dubravku Jurlinu Alibegović, dok je šef Sabora Željko Reiner poslao Margaretu Mađerić.

'Da nije bilo antifaštičke borbe i pobjede u Drugom svjetskom ratu, ne bi bilo ni cjelovite Hrvatske. To je jasno svakome tko se imalo bavio hrvatskom prošlošću. To je jasno svima osim hrvatskim desničarima koji i dalje falcificiraju povijest', istaknuo je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček istaknula je da svijest o antifašističkoj srži hrvatskog naroda treba razbuditi kako bi se stalo na kraj osokoljenim neofašistima.

Jurlina Alibegović u svojem govoru
podsjetila je da je negacija temeljnih ljudskih prava pokrenula partizansku borbu. 'Hrvatska, ali i cijeli svijet je pred novim izazovima - zagađenim okolišem, starenjem stanovništva i nezaposlenošću mladih - ali to sve nije usporedivio sa strahotama Drugog svjetskog rata', rekla je.

'Prenosim čestitke predsjednice. Zahvaljujući općenarodnom ustanku Hrvatska se među prvima svrstala na stranu pobjedničke antifašističke alijanse. Prisjetimo se svih onih koji su dali život za slobodu, ali i žrtava svih totalitarnih režima', rekao je Milan Bandić u ime Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednica čestitala priopćenjem


Grabar-Kitarović uputila je čestitku građanima u povodu Dana antifašističke borbe, u kojoj ističe da je hrvatski narod sudjelovanjem na strani antihitlerovske koalicije, dao važan doprinos pobjedi nad fašizmom i nacizmom.

'Svojim sudjelovanjem na strani antihitlerovske koalicije hrvatski je narod, zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobjedi nad fašizmom i nacizmom, a odlukama ZAVNOH-a postavljen je temelj za proglašenje Republike Hrvatske neovisnom državom, koju smo obranili od velikosrpske agresije i oslobodili u Domovinskom ratu', navodi u čestitki.
433504,426890,427548,427846