Hrvatska ČEKA SE BRAMMERTZ

Izvješće o 'topničkim dnevnicima' u Haagu

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je danas novinarima da je u Haag poslano novo izvješće radne skupine u kojem je navedeno sve što je poduzeto vezano uz dokumente koje od hrvatskih vlasti traži sudsko vijeće Haškog suda

Šimonović od glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza očekuje brzu reakciju. Naime, Brammertz uskoro podnosi pismeno izvješće Vijeću sigurnosti, a nakon toga, 2. ili 3. prosinca slijedi i njegovo pojavljivanje pred tim tijelom u New Yorku.

"U izvješću piše sve što se napravilo, a mislim da se napravilo dosta", kazao je Šimonović novinarima tijekom okruglog stola održanog u Zagrebu na temu "Objektivni i transparentni kriteriji za imenovanje i napredovanje pravosudnih dužnosnika.

Na tome je radilo 60 ljudi iz raznih državnih tijela, saslušani su novi svjedoci ili su od nekih ponovno uzeti iskazi, a nađeni su i neki dokumenti, no dosadašnje analize pokazale su da to nisu dokumenti koji su Brammertzu najzanimljiviji, rekao je Šimonović.

Ustvrdio je da se radi u punoj mjeri ono što je Hrvatskoj naložilo Sudsko vijeće, a to znači da treba naći dokumente ili objasniti zašto dokumenata nema.

Na upit novinara o slučaju kašnjenja rezultata pravosudnih ispita ministar je priznao da su kandidati čekali rezultate pismenog dijela 20-ak dana, iako pravilnik predviđa šest dana. No, Šimonović smatra važnim što su ipak rezultate dobili 15 dana prije usmenog ispita.

To su dječje bolesti, kazao je ministar, objasnivši da je pravilnik predvidio prekratki rok od šest dana u kojem ispitivači trebaju ispraviti zadaće.

"Vjerojatno ćemo promjeniti pravilnik, ustanoviti rok od 15 dana ali onda ću inzistirati da ispitivači u tom roku isprave zadaće", kazao je Šimonović.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još