SJEČA NA HRT-U

Hlo smijenila Anu Jelinić zbog emisije o mafiji

13.11.2009 u 13:55

Bionic
Reading

Novinarka HTV-a Ana Jelinić potvrdila je da je nakon jučerašnje emisije 'Dossier.hr' smijenjena s mjesta urednice emisije. O tome su je, kaže, u kratkom razgovoru obavijestili glavna urednica i njezin zamjenik, s obrazloženjem da je emisija bila potpuni promašaj

Najveći dio jučerašnje emisije bio je posvećen temi 'Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije', a u njoj je gostovao i Darko Petričić, koji je nedavno napisao knjigu upravo na tu temu.

Hloverka Novak-Srzić, kako je na Prisavlju već poznato, smatra da se o organiziranom kriminalu u Hrvatskoj može izvještavati samo s opipljivim dokazima koji bi to potkrijepili, što pojedini novinari na HRT-u smatraju smiješnim jer, kažu, 'o organiziranom kriminalu onda nitko ne bi izvještavao', piše Business.hr.

Nedugo prije Ane Jelinić iz iste je emisije izletio i Petar Štefanić, i to jer je u njoj - unatoč upozorenjima vrhuške HRT-a da to ne čini - ugostio komentatora Tomislava Klauškog, jednog od najvećih kritičara HDZ-a, kao i same Hloverke. Štefanića je tada zamijenio Ivan Jabuka koji, kako doznaje Business.hr, i dalje ima Hloverkin blagoslov za uređivanje sporne emisije.

Emisija 'Dossier.hr' i ranije je bila predmetom intervencija glavne urednice Informativnog programa HRT-a. Poznato je da je Hloverka spriječila prilog o tužbi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, ali to nije jedini HDZ-ovac na čiju kritiku Novak Srzić nije imuna. Tu su i Darko Milinović, koji si je svojevremeno uzeo za pravo kritizirati spomenutu emisiju zbog kritičkog osvrta na njegovu zdravstvenu reformu, a Hloverka je intervenirala i kada je trebalo pratiti studentske prosvjede protiv HDZ-ova bivšeg ministra Dragana Primorca

HND: Smjesta opozovite smjenu!

Hrvatsko novinarsko društvo žestoko se protivi odluci glavne urednice Informativnog programa Hrvatske televizije Hloverke Novak Srzić da naprasno – bez ikakvog uobičajenog postupka - smijeni Anu Jelinić, urednicu informativne emisije Dossier.hr-a zbog, kako joj je rekla, 'teškog uređivačkog propusta', navodi se u priopćenju HND-a koje je u petak odaslano medijima.

Ana Jelinić je u sklopu informativnog bloka o korupciji u Hrvatskoj u živo intervjuirala politologa Darka Petričića koji je govorio o pojedinim korupcijskim slučajevima koje objavljuje u svojoj novoj knjizi. Pritom se Ana Jelinić oprezno ograđivala od dijela izlaganja Darka Petričića. Novak Srzić je inače prethodno bila vrlo precizno obaviještena o temi i strukturi emisije, tvrde u HND-u.

HND smatra da treba poticati ključne društvene teme kao što je tema o korupciji koja izjeda hrvatsko društvo a ne ovako drastično i neargumentirano kažnjavati urednike i novinare koji te teme otvaraju.
Emisije Dossiera.hr inače se redovito mogu naći na HTV-ovom portalu, ali ove posljednje emisije Dossier.hr-a na portalu nema, jer je očito da je njezina snimka cenzurirana, poručuju iz HND-a.

Tražimo da Ana Jelinić bude vraćena na mjesto urednice Dossier.hr-a. Ova smjena dodatno ruši ionako već teško narušeni ugled javne televizije, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.