Hrvatska ZABRINJAVAJUĆE STANJE

U Hrvatsku stiže moćna gomilica svjetskih zaštitnika medijskih sloboda

Izvor: Guliver/Thinkstock , Autor:Mihajlo Maricic

Misija vodećih organizacija za zaštitu medijskih sloboda dolazi u trodnevni posjet Hrvatskoj zbog zabrinjavajućeg stanja u medijima, a njihovi će se članovi sastati sa vlasnicima privatnih medija, urednicima i stručnjacima te novinarima koji su bili fizički napadnuti ili su doživjeli ozbiljne prijetnje, izvijestio je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak

Misija Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO) s predstavnicima Europske federacije novinara (EFJ), OESS-a, Reportera bez granica (RSF), Europskog centra za tisak i slobodu medija i Međunarodnog novinarskog instituta (IPI), bit će u Hrvatskoj od 21. do 23. lipnja i bit će to prvi put da je toliko različitih organizacija, koje pokrivaju medijske slobode i pravo novinara, istovremeno u zajedničkom posjetu Hrvatskoj.

Članovi misije su Renate Schroeder iz Europske federacije novinara, Jane Whyatt iz Europskog centra za tisak i slobodu medija, Scott Griffen iz Međunarodnog novinarskog instituta, Deniz Yazici iz OESS-a, Rubina Moehring iz Reportera bez granica te Boris Bergant i Oliver Vujović iz organizacije koja vodi misiju - SEEMO.

Predviđen je susret s predsjednicom Republike Hrvatske i ministrom kulture u tehničkoj vladi, kao i predstavnicima novinarskih udruženja i drugih nevladinih organizacija. Misija će nakon posjeta sastaviti izvještaj o stanju slobode medija u Hrvatskoj.

Za SEEMO je to peta misija koju vodi u Hrvatskoj od 2000. godine, ali je prvi put uključen tako velik broj predstavnika vodećih organizacija za slobodu medija u Europi, stoji u priopćenju.

429722,431984,426955,426906
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još