KRIŽEM PO MEDICINI

Bozanić i Košić pokrovitelji ginekološkog skupa?!

16.06.2016 u 11:47

Bionic
Reading

U Topuskom će se u rujnu održati 1. Hrvatski kongres forenzične ginekologije i perinatologije, i najava tog skupa široj javnosti ne bi bila zanimljiva da se u pozivu ne navodi da su pokrovitelji tog skupa kardinal Josip Bozanić i biskup Vlado Košić. Kardinal Bozanić u statusu je visokog pokrovitelja zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a presedan je da se u pozivu na svjetovni medicinski skup predsjednica države navodi nakon kardinala

Uz biskupa Vladu Košića, pokrovitelji ginekološkog kongresa u Topuskom su Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora primalja, a na listi organizatora su Hrvatsko katoličko sveučilište, Akademija medicinskih znanosti, HUBOL, nekoliko društava iz Hrvatskog liječničkog zbora te Klinika za psihijatriju zagrebačkog Kliničkog bolničkog centra 'Sestre milosrdnice' i Klinika za ginekologiju i porodništvo KB-a 'Sveti Duh', na kojoj se inače zbog priziva savjesti ne obavljaju pobačaji na zahtjev žena.

Organizatori u pozivu navode da će Kongres biti bodovan od Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore primalja. Skup je namijenjen liječnicima specijalistima; specijalizantima ginekologije i opstetricije, anesteziologije, neonatologije; primaljama, medicinskim sestrama, odvjetnicima; studentima medicine, prava, zdravstvenih studija…

Predsjednik organizacijskog odbora je dr. Dubravko Habek iz bolnice Sv. Duh, gorljivi protivnik pobačaja koji se među prvima pozvao na priziv savjesti i prestao obavljati pobačaje na zahtjev žena. Katolički liječnici daju prvenstvo pravu fetusa na život u odnosu na pravo žena da slobodno odlučuju o rađanju djece.

U organizacijilidericekonzervativnog pokreta 'U ime obitelji' Željke Markić, neokonzervativnih i klerikalnih udruga te Katoličke Crkve nedavno je u Zagrebu održan prvi 'Hod za život', manifestacija kojom se zagovara prvenstvo prava fetusa nad pravima majke i zabrana, odnosno ograničenje obavljanja pobačaja na zahtjev žene. 'Hod za život' sa Željkom Markićpredvodila je Sanja Orešković, supruga premijera Tihomira Oreškovića.

U Hrvatskoj je na snazi zakonodavstvo o abortusima iz 1978. godine, njegovo preispitivanje na Ustavnom sudu čeka već 25 godina, a raste pritisak konzervativnih snaga da se pobačaj u Hrvatskoj zabrani i kriminalizira, regulira po uzoru na Poljsku.

Više o programu 1. Hrvatskog kongresa forenzične ginekologije, koji se odvija pod patronatom Kaptola, doznajte iz plakata u fotogaleriji: