I BOGATI PLAČU

Hebrang: Ja sam najsiromašniji!

13.11.2009 u 07:41

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang traži od protivnika da objave sve što su zaradili tijekom staža, a za sebe tvrdi da je najsiromašniji kandidat i da je u 34 godine sa suprugom zaradio samo 1,2 milijuna eura

'Supruga i ja smo u 34 godine radnog vijeka zajedno zaradili oko milijun i 220 tisuća eura, a ukupna imovina koju smo stekli vrijedna je oko 600.000 eura. Ja sam najsiromašniji predsjednički kandidat. Imovina mojih glavnih konkurenata je značajno veća od zarade i nasljedstva', tvrdi predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang, pa je odlučio izazvati svoje protivnike u utrci za Pantovčak.

Predložio je, naime, da svi predsjednički kandidati javno objave svoju imovinu i imovinu svog bračnog druga te da se vrijednost njihove imovine, uključujući i ono što su naslijedili, usporedi s onim što su bračni partneri zaradili tijekom svog radnog vijeka.



'Nadane, kako si se obogatio?'

'Tako će se najbolje vidjeti koliko tko ima, a oni čija imovina prelazi ono što su tijekom godina zaradili neka objasne kako su to stekli. I neka objave i ono što imaju njihovi roditelji. Pročitao sam u novinama da majka Nadana Vidoševića ima četiri vile i 12-metarsku jahtu.'

Kako to, pita se Hebrang i kaže da, za razliku od većine ostalih kandidata, ukupna vrijednost njegove i suprugine imovine iznosi polovicu zbroja njihovih plaća u dosadašnjem radnom vijeku. HDZ-ov kandidat za predsjednika kaže da se njegova imovina koju je stekao do 1990. i ulaska u politiku ne razlikuje previše od onoga što sada posjeduje. I prije ulaska u politiku imao sam stan u Bauerovoj ulici u Zagrebu od 110 kvadrata u kojem smo živjeli i koji smo poslije zamijenili za nešto veći. A ranije sam posjedovao i vikendicu u Pisarovini, pojašnjava Hebrang i dodaje da je tijekom posljednjih 20 godina imao mnogo prilika baviti se gospodarstvom, ali da se ipak odlučio za politiku.

Hebrangova imovina

Plaća: 15.000 kuna

Nekretnine:

1. Stan u Zagrebu površine 120 kvadrata čija je vrijednost 320.000 eura. Hebrang je vlasnik polovine, a druga polovina je u vlasništvu njegove supruge Danijele. Taj stan s garažom kupljen je novcem od prodaje starog stana i kreditnim zaduženjem kod Zagrebačke banke u iznosu od 90.000 eura

2. Stan u Zagrebu površine 50 kvadrata u vrijednosti 100.000 eura - prodano za 120.000 eura (ugovor od 18. 11. 2008)

3. Vikendica u Pisarovini površine 65 kvadrata u vrijednosti 100.000 eura - montažna kuća.

Vlasništvo Hebranga i supruge

4. Garaža površine 13 kvadrata u vrijednosti 10.000 eura - prodano za 10.000 eura (ugovor 17. 6. 2008)

5. Neuređena kuća na otoku Pašmanu površine 117 kvadrata u vrijednosti 200.000 eura.

Vlasništvo Hebranga i supruge pola-pola. Kuća je kupljena novcem koji je Hebrang dobio prodajom stana od 50 kvadrata u Zagrebu, prodajom garaže od 13 kvadrata te nasljedstvom supruge. (ugovor od 17. 12. 2008)

Pokretnine:

- Osobni automobil Ford Mondeo 2,3, star dvije godine i vrijedan 25.000 eura.

Auto je kupljen na leasing 100 posto

Ostale pokretnine:

50.000 eura

- Hebrang ne prima naknade za rad na Medicinskom fakultetu i za članstvo u Nadzornom odboru Croatia osiguranja

- 12 posto udjela u tvrtki KIT koje je posjedovao Hebrang je prenio na većinskog vlasnika Tomu Kovačića. Tvrtka ne posluje s državnim i lokalnim upravama

Supruga Danijela

- plaća 9000 kuna

- naslijedila 80.000 eura kao dio stana pokojne tete (rješenje javnog bilježnika od 12. 5. 2008)

Prema podacima, Andrija Hebrang i supruga Danijela vlasnici su stana u Zagrebu površine 120 kvadrata, čija je vrijednost 320.000 eura.

Taj stan s garažom Hebrangovi su kupili novcem od prodaje starog stana od 110 kvadrata u kojem su živjeli, dok su razliku nadoknadili kreditnim zaduženjem kod Zagrebačke banke u visini od 90.000 eura.

Vikendica na Pašmanu

Do kraja prošle godine obitelj je u Zagrebu imala u vlasništvu i stan od 50 kvadrata te garažu od 13 kvadrata, čijom su prodajom stekli dio novca za kupnju vikendice na otoku Pašmanu. Za tu neuređenu kuću na otoku, čija je površina 117 kvadrata, obitelj Hebrang izdvojila je 200.000 eura, a ostatak novca namaknuli su od nasljedstva Hebrangove supruge. Ona je, naime, naslijedila 80.000 eura za dio stana pokojne tete, o čemu postoji i evidencija, odnosno rješenje kod javnog bilježnika od 12. svibnja prošle godine. Kuća na Pašmanu, prema datumu na ugovoru, kupljena je 17. prosinca 2008. godine.

Osim toga, Hebrangovi posjeduju i montažnu vikendicu u Pisarovini površine 65 kvadrata, za koju su izdvojili 100.000 eura. Hebrang, kako je rekao, razmišlja o prodaji te nekretnine jer si je više ne može priuštiti.

Što se tiče pokretnina, obitelj ima dva osobna automobila, od kojih je jedan Ford Mondeo 2,3, star dvije godine, kupljen na leasing i vrijedan oko 25.000 eura. Vrijednost ostalih pokretnina iznosi oko 50.000 eura.

'Od toga imamo oko 20.000 eura ušteđevine, dok je ostala vrijednost u slikama i antiknom namještaju', kaže Hebrang i dodaje kako su supruga i on suvlasnici čitave imovine koju posjeduju u jednakim omjerima, pola-pola.

'Nemam nasljedstva od oca'

Andrija Hebrang, čija je mjesečna plaća 15.000 kuna, za razliku od nekih svojih kolega ne prima nikakvu novčanu naknadu za svoj profesorski rad na Medicinskom fakultetu u Zagrebu niti za članstvo u Nadzornom odboru Croatia osiguranja.

Također je 12 posto udjela koje je imao u tvrtki KIT Hebrang prebacio na većinskog vlasnika te tvrtke Tomu Kovačića i istaknuo da ta tvrtka ne posluje ni s državnim ni lokalnim upravama. Vrijednost udjela koju je imao u tvrtki iznosila je oko 20.000 eura. Hebrangova supruga Danijela, koja je doktorirala na Zavodu za kliničku kemiju PMF-a i radi u zagrebačkoj bolnici Merkur, ima plaću od devet tisuća kuna.

'Oko dvije trećine svoje imovine stekli smo isključivo svojim radom, dok je jednu trećinu naslijedila supruga. Od oca nisam naslijedio ništa jer nam je sve uzela država', zaključio je Hebrang.




Primorac: Dosta je demagogije

I nezavisni predsjednički kandidat Dragan Primorac namjerava baciti rukavicu svojim protivnicima. Primorac priprema niz škakljivih pitanja za sve kandidate, od kojih će zatražiti pojašnjenja što su sve učinili ili nisu učinili dok su bili na funkcijama, a zatražit će da se oko toga povede i javna rasprava.

'Zatražit ću i usporedbu imovinskih kartica svih predsjedničkih kandidata', rekao je Primorac. 'Da javno objave imovinu koju su imali prije ulaska u politiku, zatim imovinu koju su imali kad su stupali na neku ministarsku ili drugu dužnost, a onda neka je usporede s onim što imaju danas', objasnio je Primorac te dodao da se tako radi u zapadnim demokracijama gdje se on školovao.

'Sada je neko drugo vrijeme i tu su drugi igrači. Prošlo je vrijeme demagogije. O novom predsjedniku neće se moći govoriti da je u nekom 'dealu' niti će mu predsjednički mandat služiti kao imunitet. To neće biti netko za kim se vuku kaznene prijave. Sljedeći predsjednik bit će moralna vertikala i potpuno čist', kaže Primorac.