SASTANAK DOMOLJUBNE KOALCIJE

Milošević: I bez oporbe imamo većinu za smjenu Oreškovića

14.06.2016 u 17:50

Bionic
Reading

Nakon današnjeg sastanka Domoljubne koalicije novinarima su se obratili glavni tajnik HDZ Domagoj Ivan Milošević te čelnici HSS-a i HSLS-a Krešo Beljak i Darinko Kosor poručivši da je Domoljubna koalicija složna

'Domoljubna koalicija je jedinstvena u stavovima kao i oko poteza koje ćemo poduzimati idućih dana. U četvrtka će biti izglasavano nepovjerenje premijeru Oreškoviću. Složili smo se oko toga da je kandidat za mandatar Zdravko Marić te da u Saboru postoji većina koja će za njega glasati nakon čega će se sastaviti nova vlada. Ta vlada će brže i efikasnije ne samo u provedbi reformi nego osiguranju boljeg života građanima', rekao je Milošević.

Da premijer Orešković nema izborni legitimitet ponovio je šef HSS Krešo Beljak. 'Naši zastupnici će glasati za opoziv i mi dajemo HDZ-u palicu u ruke da krene u skupljanje nove većine. Nadamo se da će u tome uspjeti', rekao je Beljak.

Što se tiče čelnika HSLS-a Darinka Kosora on vidi samo dva rješenja. Ili će Domoljubna koalicija riješiti novu vladu ili će se ići na nove izbore. 'Očekujemo da ćemo to riješiti u idućih deset dana' rekao je Kosor.

Tko će točno činiti novu većinu još uvijek nije poznato. Milošević je na pitanje hoće li biti većine kazao da se ide korak po korak odnosno da će se prvo rješavati opoziv premijera, a tek nakon toga prijeći na rješavanje većine potrebne za novu Vladu.

'Znamo koji su zastupnici spremni podržati većinu. Svi su dobrodošli i manjine, dio Mosta, Most vjerujem da svaki zastupnik pojedinačno razumije da Hrvatska više nema vremena', istaknuo je Milošević.

Na dodatna pitanja novinara potvrdio je da za sad računaju na 68 ruku i da od tuda kreću na sastavljanje nove većine. Međutim prethodnih dana Milošević je u izjavama govorio kako postoji 76 ruku.

'Za četvrtka imamo 76', rekao je Milošević, a na pitanje računali na oporbu rekao je da ne računa

S obzirom da je Krešo Beljak prozivao Orešković kako nema izborni legitimitet novinari su ga pitali po čemu ga ima Zdravko Marić koji također nije sudjelovao na izborim. 'Marić je ipak nešto ranije radio u Vladi kao državni tajnik i ima puno više legitimiteta', poručio je Beljak.