OMEKŠALI STAV

Ćorić: Želimo Most u Vladi i SDSS-ove ruke u Saboru

14.06.2016 u 15:54

Bionic
Reading

Predstavnici Domoljubne koalicije u 15 sati su se satali u središnjici HDZ-a gdje raspravljaju o daljnjim koracima vezanima uz slaganje nove većine u Saboru te glasovanju o opozivu premijera Tihomira Oreškovića. Iako glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević već danima uvjerava da postoji dovoljno glasova za novu većinu, tko je tvori još uvijek nije poznato

Po svemu sudeći, oni koji će odlučiti hoće li biti nove većine ili će se ići u raspuštanje Sabora bit će zastupnici nacionalnih manjina. Sjednicu svog kluba oni bi trebali održati sutra, nakon što na prošlotjednoj nisu mogli usuglasiti zajednički stav.

Međutim, odluče li se biti dio nove većine, dio partnera iz Domoljubne koalicije, točnije HSP AS, neće pristati na to da SDSS sjedi u Vladi. 'HSP AS-ov Pero Ćorić rekao je danas stranačkim suradnicima u Vukovaru: 'kaže jedna narodna kako je u politici daleko do zore te su dopušteni politički obrati koji bi iznjedrili dobrobit svih građana. HSP AS prepoznat je u ovom sazivu Hrvatskog sabora kao nepromjenjiva politička vertikala i na tom tragu se ni do zore ne može promijeniti ništa. Prihvatljiv nam je svaki kompromis unutar trenutne saborske većine, a strana nam je svaka politička trgovina. Vlada RH u kojoj bi sjedili predstavnici SDSS-a ili drugih političkih stranaka koje su dovele do gospodarske, moralne i demografske devastacije Hrvatske za HSP AS neprihvatljiva je i taj stav se neće promijeniti!'.

To je ponovio i u izjavi za tportal, no nema ništa protiv da SDSS podržava u Saboru novu vladajuću većinu.

Nećemo prihvatiti većinu koja će biti politički Frankenstein

'Ustaljena je demokratska praksa da manjine podržavaju većinu u Saboru. Mi ne želimo uskratiti prava Srba ili bilo koje druge manjine. No, nama nije prihvatljivo da SDSS sjedi u Vladi. Ja sam jasno rekao da nećemo prihvatiti većinu koja će biti politički Frankenstein. To je loša priča koja ne može dugo trajati', kazao je Ćorić za tportal uoči sastanka Domoljubne koalicije.

Na primjedbu da SDSS već zapravo i jest dio vlade, s obzirom na to da je pomoćnik ministrice uprave Saša Milošević član SDSS-a, Ćorić kaže da je on bio predstavljen kao da dolazi iz Mosta. 'Ja sam već upozoravao na to i jasno govorio o njemu. Ja ne mogu mijenjati politiku stranke. Nije sporno da kao većina moramo štiti prava manjina, ali ovi koji se predstavljaju da su veći Srbi od svih nisu prihvatljivi da sjede u Vladi.'

'Smatram da bi Most trebao biti uključen u ovu priču o novoj većini. I dalje mislim da su spori i tromi te da nemaju političkog iskustva, ali na nama je bilo da ih mijenjamo. Oni su mislili da mogu mijenjati stranke, no mi moramo mijenjati njih. Prvi sam govorio o njihovim manama, ali ako moramo birati, mislim da oni trebaju sjediti u novoj većini', rekao nam je Ćorić.

'Očekujem da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jasno i precizno definira svoj stav i da nam kaže što trebamo činiti te koji su daljnji koraci. A mi ćemo se prilagoditi', kaže Ćorić

I HSLS-ovog potpredsjednika i saborskog zastupnika Darija Hrebaka zanima što će danas biti na sastanku Domoljubne koalicije. On je, podsjetimo, prošli tjedan pohvalio potez prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kada je predložio da iz vlade odu i on, i Petrov i Orešković. 'Dio smo Domoljubne koalicije, danas je sastanak pa ćemo znati više. U srijedu je Predsjedništvo HSLS-a gdje ćemo donijeti odluke kako ćemo se postaviti prema glasovanju u četvrtak', kazao je Hrebak za tportal.

HSS neće sudjelovati u Vladi, poručio je uoči sastanka Domoljubne kolaicije predsjednik te stranke Krešo Beljak. Kazao je kako imaju jednog zastupnika te da bi bilo licemjerno da sukreiraju politiku. Ponovio je da će HSS glasati za opoziv premijera, no nije želio otkriti hoće li njegova stranka biti medju 76 ruku za novu većinu.

'Četiri mjeseca nije bilo sastanka Domoljubne koalicije pa sam radoznao što ćemo doznati od predsjednika HDZ-a", rekao je novinarima čelnik HSLS-a Darinko Kosor prilikom dolaska na sastanak.

Upitan kako neki u Koaliciji tvrde da već u ovoj fazi imaju 76 ruku, Kosor je odgovorio: 'Ja ne tvrdim!'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kazao je da se sada raspravlja o prvoj fazi, odnosno opozivu premijera, a da je prikupljanje 76 ruku za novu većinu tek druga faza. 'Kada vidimo četvrtak i hoće li Vlada proći ili ne, onda možemo o drugoj fazi', rekao je Kosor

Ako svi budu za opoziv Oreškovića, bit će i HSLS

Podsjetio je da HSLS nije potpisao za opoziv te da će vidjeti kako će glasati. 'Ako cijeli Sabor bude za opoziv, i mi ćemo dignuti ruke', rekao je Kosor dodavši kako će stranka sutra imati Predsjedništvo. Nije želio otkriti bi li HSLS išao u preslagivanje.

Predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš, ulazeći u središnjicu HDZ-a kazao je kako očekuje da HDZ danas pokaže koja je to nova većina, da se oformi Vlada i da Hrvatska ide dalje. Pero Ćorić ponovio je da ne želi SDSS u Vladi dodavši da nema ništa protiv da oni pružaju podršku Vladi iz Sabora, što je već ranije rekao za tportal.

U preslagivanju većine HDZ će vjerojatno, osim manjinaca, razmišljati i o glasovima dvoje zastupnika HRID-a - Drage Prgometa i IrenePetrijevčanin Vuksanović. Ta je stranka, doznajemo, jučer održala sjednicu Predsjedništva na kojoj je donijela odluku da će podržati i opoziv premijera Oreškovića i prvog potpredsjednika Vlade Karamarka. Stav je stranke, doznajemo, da neće sudjelovati u preslagivanju, no daljnje korake morat će ponovno raspravljati stranačka tijela.

Podsjetimo, HDZ-u za izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću treba 76 ruku što bi, uz ruke oporbenog SDP-a, trebao imati. Međutim, isti broj ruku trebat će i za novu većinu te potvrđivanje njihova kandidata za mandatara Zdravka Marića. S obzirom na to da se razgovori još vode, teško je procijeniti hoće li HDZ imati dovoljno ruku za to. Most je već jasno rekao da će njegovih 12 zastupnika, ako Oreškoviću bude izglasano nepovjerenje, tražiti nove izbore i neće sudjelovati u bilo kakvom preslagivanju.