BANDIĆ IZ SPLITA

'Oreškovića rušim, ali za novu Vladu imam svoje uvjete'

13.06.2016 u 21:28

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će šest zastupnika njegove Stranke rada i solidarnosti u Saboru glasovati za opoziv premijera Tihomira Oreškovića i kompletne vlade, ali još uvijek nije siguran hoće li dati ruke i za imenovanje njihovih nasljednika. Morat će se, kaže, zadovoljiti neki njegovi uvjeti ili Hrvatska izlazi na nove izbore. SDP-ov zahtjev za raspuštanje Sabora neće potpisati

'Dali smo povjerenje ovoj vladi, ali očito ne ide. Ovo je mučenje, cirkus i Big Brother. Do konca idućeg tjedna izlazimo iz začaranog kruga: u četvrtak će premijer Orešković biti opozvan, ali o našim uvjetima ovisi hoće li novi mandatar i nova vlada biti imenovani', kazao je Bandić u Splitu, u kojem se pojavio na osnivanju gradskog i županijskog ogranka svoje stranke.

Svoje uvjete, naravno, nije precizirao: kazao je da zahtijeva stručnost na ministarskoj razini, ali 'najmanji je problem hoće li i njegova stranka dobiti neko ministarsko mjesto'.

'Ako budu kompetentni, glasat ćemo i za novog mandatara i za novu vladu. Ako ne, idemo na nove izbore. Ne želim ništa govoriti unaprijed i ne želim dati bianco podršku ljudima koji su po stručnim kriterijima ispod onih koje smo mi postavili u Zagrebu u zadnjih šesnaest godina', kazao je Bandić, tvrdeći da 'tri četvrtine njegovih suradnika u gradskoj upravi i javim poduzećima nisu članovi stranke'.

Obrazlažući zašto neće potpisati SDP-ov zahtjev za raspuštanje Sabora, okomio se na svoju bivšu stranku: 'Iz SDP-a sam izašao 2009. godine i hvala bogu da jesam, nisam se slagao s načinom vođenja stranke. Neću potpisati za raspuštanje Sabora, ali on će se raspustiti ako ne budu zadovoljeni kriteriji sastava vlade. Mislim svojom glavom; da mislim glavama svojih dojučerašnjih stranačkih prijatelja, bio bih običan gradski zastupnik.'

Upitali smo ga za mogućnost da premijerom postane HDZ-ov novi kandidat, ministar financija Zdravko Marić

'Zadnjih mjeseci s njime sam se intenzivno sastajao, a radili smo na reprogramu 300 milijuna eura obveznica koje smo izdali 2007. godine u Londonu. On zna što hoće, stručan je i kompetentan, dolazi iz realnog sektora i ulijeva nadu da može napraviti nešto', smatra Bandić.

Tvrdi da su za svađu u sadašnjoj postavi vlade svi krivi i da zato svi moraju otići. Kad ga 'špota' njegova supruga, objašnjava, on uzme svoga psa Rudija i prošeće - a kada se vrati nakon petnaestak minuta, u kući sve štima. 'Ona se ispuca, a ja se vratim i sve je ok', prenosi zagrebački gradonačelnik privatne zgode na politički život Hrvatske.